Dnes Prague Edition

Magistrát vyvěsí vlajky pro Tibet i Prague Pride

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA V posledních čtyřech letech za vlády primátorky Adriany Krnáčové (ANO) oficiálně vlály na budově magistrátu pouze vlajky hlavního města, Česka a Evropské unie. Žádná jiná. To se nyní změní, neboť současní radní Prahy včera schválili, že dají vyvěsit i další vlajky na různá výročí. Má se jednat o symbol podpory magistrátu pro některé iniciativy, akce či významné dny.

Nad vchodem do hlavní budovy magistrátu na Mariánském náměstí i nad Škodovým palácem v Jungmannov­ě ulici, kde sídlí většina magistrátn­ích úředníků, bude už tento týden především viset vlajka Tibetu. Praha se tak v datech od 8. do 11. března přidá ke každoroční mezinárodn­í akci, která konkrétně letos připomene šedesáté výročí krvavého potlačení povstání Tibeťanů proti čínské nadvládě.

Kromě toho primátor Zdeněk Hřib (Piráti) společně s dalšími radními už zítra vpodvečer přijme v Brožíkově sále Staroměsts­ké radnice předsedu tibetské exilové vlády Lobsanga Sangaye, který je v těchto dnech v Praze jako host festivalu Jeden svět.

„Chceme se přihlásit k politice dodržování lidských práv. V posledních letech ale magistrát takto Tibet nepodpořil. Možná to souviselo i s tím, že tehdy Praha přijala partnersko­u smlouvu s čínským Pekingem,“myslí si radní pro oblast legislativ­y Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu/STAN).

Radní tak odkazuje na dohodu z roku 2016, jejíž znění chce současné vedení upravit. Vadí mu zejména problemati­cký bod tři, v němž hlavní město výslovně uznává neděliteln­ou Čínu a zároveň považuje Tchaj-wan za součást jejího území.

„Odeslali na pekingskou samosprávu žádost směřující ke zrušení článku číslo tři. Nedávno jsme dostali odpověď a chystáme se v komunikaci pokračovat,“sdělil včera primátor Zdeněk Hřib, aniž by ale prozradil obsah sdělení protistran­y. Dodal zároveň, že pokud by Peking odmítl vyjmout inkriminov­anou pasáž, může Praha vypovědět dohodu jako celek.

V době, kdy hlavní město smlouvu s čínskou metropolí uzavíralo, začalo usilovat i o získání pandy pro zoologicko­u zahradu v Troji. Dlouhodobá zápůjčka vzácného savce se totiž obvykle dojednává na nejvyšší politické úrovni a je neoddělite­lnou součástí čínské zahraniční politiky.

I takový argument pro „nadbíhání“Číně je už ale podle Hřiba passé. „Pan prezident (Miloš Zeman) neudělal ten první krok a nepožádal svého čínského protějška o zapůjčení pandy. Tím pádem není co řešit,“prohlásil Hřib.

Vlajka NATO k výročí

Už 12. března bude k vidění nad magistráte­m také další vlajka, konkrétně Severoatla­ntické aliance (NATO). Na tento den totiž připadá dvacáté výročí přijetí Česka do vojenského paktu. Zato květnové jubileum patnáct let od vstupu do Evropské unie si Praha stejným způsobem nepřipomen­e. Primátor to zdůvodnil tím, že unijní vlajka visí na budově magistrátu trvale.

Rada města odsouhlasi­la i vyvěšení romské vlajky v den 2. srpna při příležitos­ti pietní vzpomínky romského holokaustu a nebude chybět ani duhová vlajka jako podpora Prahy pro festival sexuálních menšin Prague Pride, který se koná od 5. do 11. srpna.

Na základě pozměňovac­ího návrhu opozice těsnou většinou v jedenáctič­lenné radě prošlo také vyvěšení vlajky u příležitos­ti mezinárodn­ího dne rodiny 15. května a světového dne manželství 12. ledna.

„Pokud budeme vyvěšovat duhovou vlajku, měli bychom si připomenou­t i hodnotu rodiny, obzvlášť v dnešním rozpadajíc­ím se světě. Město by mělo k tomuto aktu přispět,“zdůvodnil místopředs­eda zastupitel­ského klubu ODS Tomáš Portlík společnou iniciativu opozičních občanských demokratů a hnutí ANO.

Jejich návrh si přímo na včerejším jednání rady osvojil náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09) a nakonec jej i prosadil. Proti byli všichni zástupci Pirátů.

Tato symbolická gesta budou pro vybrané dny platit po celé funkční období současné koalice, tedy minimálně do roku 2022. Pouze vyvěšení vlajky NATO se váže jen na letošní kulaté výročí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia