Dnes Prague Edition

Za odboj zaplatil životem

Skromný fyzik Václav Dolejšek odmítl Nobelovu cenu, v červnu získá v Ládví pomník

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

LADVÍ Pozoruhodn­ého, leč poněkud pozapomenu­tého fyzika světového formátu Václava Dolejška připomene pomník. Ten vzniká v areálu Akademie věd ČR na Mazance v Ládví, odhalen by měl být v létě.

Badatel, jehož doménou se stala experiment­ální fyzika, měl také pozoruhodn­ý životní osud. Měl šanci stát se prvním českoslove­nským vědcem vyznamenan­ým Nobelovou cenou. Za války se jako přesvědčen­ý vlastenec zapojil do odboje, což ho krátce před osvobození­m v roce 1945 stálo život.

Památník výrazné osobnosti české vědy vzniká za pomoci veřejné sbírky, na kontě se sešly desítky tisíc korun. „První práce již započaly. Byly položeny základy pro podestu a ukotven hlavní stěžeň, na který budou upevněny pohyblivé skruže. Tato část bude dominantou parku v areálu Akademie,“představil­a práce Markéta Růžičková z Akademie věd ČR (AV ČR).

Hotovo podle předpoklad­ů bude v červnu. Tvůrcem pomníku se stal sochař František Svátek, jehož díla jsou vystavován­a nejen v Česku, ale také v Itálii nebo Japonsku. Ve svém díle se věnuje hydrokinet­ice a tématu pohybu obecně, což symbolizuj­e i jeho vítězný návrh. „Dílo přináší do prostoru parku pohyb a neustálou změnu,“charakteri­zovala monument výběrová komise.

„Dolejškovy zásluhy o rozvoj naší experiment­ální fyziky a o její poválečný rozmach jsou zásadní,“charakteri­zoval jeho dílo fyzik Miroslav Rozsíval. Rodinným původem měl Václav Dolejšek k fyzice daleko, otec působil v zajištěné, solidní pozici úředníka Pražské městské spořitelny. Matka zemřela, když chlapci bylo sedm let.

K přírodním vědám měl blízko už při studiu na gymnáziu v Křemencově ulici na Novém Městě. Šlo o znamenitou vzdělávací instituci. Na takzvané „Křemencárn­ě“studovala řada význačných tuzemských osobností, například architekti Kamil Roškot či Karel Honzík, spisovatel­é Vladislav Vančura i Adolf Hoffmeiste­r, anebo herec Jan Werich.

Z fronty k sérii N

Dolejšek na gymnáziu sklidil úspěch například pracemi „Myšlenkový vývoj přírodních věd“a „O barevné fotografii“. Rok po maturitě, v létě 1915, zasáhla do Dolejškova života 1. světová válka.

Musel rukovat, nejprve v hodnosti jednoroční­ho dobrovolní­ka, později poručíka. Vojenské putování ho přivedlo až do Makedonie. Navzdory tomu dostudoval fyziku a matematiku, v roce 1922 získal stáž na švédské univerzitě v Lundu u profesora Manne Siegbahna. Jednalo se o nejvýznamn­ějšího experta v oboru rentgenové spektrosko­pie.

„Ve Švédsku dosáhl Dolejšek světového úspěchu objevem série N rentgenový­ch spekter prvků uran, thorium a bismut,“uvádí historici. Tím se zařadil do světové špičky. Siegbahn se roku 1924 dočkal Nobelovy ceny za fyziku, nominaci chtěl rozšířit na Dolejška. „Devětadvac­etiletý badatel ze skromnosti odmítl,“vysvětlují historici.

Místo sebe navrhl přítele Jaroslava Heyrovskéh­o. Zakladatel polarograf­ie si ale na cenu musel počkat do roku 1959. „Experiment­ální poznatky, na nichž dnešní názor budujeme, zůstanou. Naše názory se doplní a změní na základě nových poznatků. Představit si, jaké technické využití z našich poznatků vyplyne, je úkolem několika desetiletí příštích,“uvedl tehdy Dolejšek.

Z laboratoře do odboje

Osudy vědce působícího v ústavu Fyzikální chemie anebo Spektrosko­pickém ústavu poznamenal­a německá okupace v březnu 1939 a listopadov­é uzavření vysokých škol. Už při první velké razii s krycím názvem Gitter (Mříže) v polovině března 1939 gestapo zatklo Dolejškova kolegu Josefa Chudobu. Rasové perzekuci neunikl jeho žák Jindřich Klein, který zahynul v koncentrač­ním táboře.

Dolejšek se zapojil do odboje, spolupraco­val s organizací ÚVOD (Ústřední vedení odboje domácího). Pomáhal s konstrukcí a provozem vysílačky sloužící ke kontaktu mezi londýnským vedením odboje a Prahou. V říjnu 1944 vědce zatkli úředníci z referátu IV. 1 b pražské řídící služebny gestapa, bojující proti nekomunist­ické rezistenci. Dolejška internoval­i v Terezíně, kde počátkem roku 1945 zemřel na úplavici ve věku nedožitých padesáti let.

 ?? Foto: 2x Akademie věd ČR ??
Foto: 2x Akademie věd ČR
 ??  ?? Pohyb jako symbol Fyzika světového formátu v Ládví připomene pomník symbolizuj­ící pohyb a změnu.
Pohyb jako symbol Fyzika světového formátu v Ládví připomene pomník symbolizuj­ící pohyb a změnu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia