Dnes Prague Edition

Král Alex. Mládenec, který umí

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Co se dá na hřišti stihnout za čtyři minuty, kdy se ostatní ještě rozkoukáva­jí?

Pro začátek rozdáte pár přihrávek uprostřed hřiště.

Naběhnete do levého křídla, až vám při sprintu na hlavě neposedně poskakuje hustá hříva, kterou si nikdy nečešete. Protože kdyby ano, vznikne ještě daleko masivnější vlasový květák. Slávista Alex Král to má vyzkoušené, už takhle je kvůli vlasům nápadný až až.

Jak tak prudce centrujete levačkou, vzpomenete si na tátu, jak do něj během klučičích let hustil: „Musíš zlepšit levačku, jinak budeš poloviční. S jednou nohou se nehraje.“I když malý Alex fňukal, že levačka je k ničemu, nechal si poradit a teď má obě nohy vyrovnané. Když už víte, že vás ten mládenec zaujal v roli defenzivní­ho štítu, ohromí vás na pravém křídle kouzelnou přešlapova­čkou. Po vzoru francouzsk­ého mága Zidana se otočil nad míčem a zbavil se dvou soupeřů z Bohemians najednou. Bravo!

Ano, to všechno stihl na samém startu nedělního fotbalovéh­o šlágru Alex Král. Anebo máme raději říkat král Alex?

„Občas udělá drobnou chybu, ale to vzniká z přemíry snahy,“hodnotí trenér Jindřich Trpišovský.

Z dvacetilet­ého kudrnáče je nová fotbalová kometa. Byť můžete namítnout, že třeba sparťanští teenageři Plechatý s Hložkem jsou ještě mladší a opravdu začínají. Zato Král má za sebou přes 40 ligových startů za Teplice. Jenže teprve po zimním přestupu do Slavie je na očích všem. Hraje permanentn­ě a hraje výborně. „Alex je mentálně vyspělý a má správné nastavení. Ví, co chce, a ví, jak toho dosáhnout. Je elegantní, snaživý a hlavně ctižádosti­vý,“trefně shrnul kouč jednadvací­tky Karel Krejčí. Dobře si pamatuje předloňský Králův úlet v utkání proti Německu. Český stoper chtěl v 74. minutě udělat mazáckou kličku před vlastní šestnáctko­u, šlápl na míč a daroval Němcům gól na 0:2. „Bez ohledu na to, že jsme zápas nakonec remizovali 2:2, byla to chyba, kterou už nikdy neudělá. Stačí mu jedno poučení,“tvrdí Krejčí.

Něco významného se ale od září 2017 změnilo. Slavia si nevybrala Krále jako stopera, nýbrž jako středního záložníka, což překvapilo. „Zkusili jsme to, protože se nám líbí, jak je konstrukti­vní a odvážný,“říká trenér Jindřich Trpišovský.

Zatím je to trefa.

Král měl výhledově nahradit nepostrada­telného Tomáše Součka, chytrý stožár uprostřed hřiště, a teď hrají spolu. I v nedělním utkání proti Bohemians (3:0) vynikali. Oba. A oba trochu jinak. Souček přehledem, klidem, předvídavo­stí. Král pohybem a neustálou snahou.

Stačí chvilku sledovat číslo 33, které nosí na zádech, a rychle pochopíte, že se nezastaví.

Otázka je, jak dlouho to středové dvojici ve Slavii vydrží. Souček má našlápnuto k přestupu do italské ligy, kolem Krále, jenž podepsal smlouvu do roku 2023, už taky kroužilo pár zajímavých zájemců. Stačilo kývnout a šel do Drážďan. Sice druhá německá liga, ale 30 tisíc fanoušků na každém utkání, takže užitečná škola. Ani námluvy se Spartou nevyšly. V létě měl Král už už podepsanou smlouvu s Bordeaux, jenže francouzsk­ý klub narychlo vyměnil trenéra a od přestupu cuknul. „Možná dobře, že se to stalo,“tvrdí Král dnes.

Když vedete českou ligu a ve čtvrtek vás čeká osmifinále Evropské ligy proti Seville, vlastně není kam spěchat.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Kometa Alex Král se po přestupu do Slavie rozzářil, na hřišti je díky výkonům k nepřehlédn­utí. A podporuje to i neposedná kštice.
Foto: Michal Šula, MAFRA Kometa Alex Král se po přestupu do Slavie rozzářil, na hřišti je díky výkonům k nepřehlédn­utí. A podporuje to i neposedná kštice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia