Dnes Prague Edition

Někdy neprojedem­e. A táhnem hadici 400 metrů

- — Roman Šafhauser

Hasič pražské centrály v Sokolské ulici Martin Jelínek pracuje jako řidič hasičských aut tři roky. „Už jako osmiletý jsem byl u dobrovolný­ch hasičů v Praze, kde jsem sportoval,“říká, proč si tuto profesi vybral.

Jak jste se k této pozici dostal?

Protože mám řidičák na nákladní auta a celkově kladný vztah k technice a autům, tak jsem si vybral specializa­ci strojníka u hasičů. Občas vyjíždím i jako hasič, ale protože máme málo řidičů, tak z 80 procent dělám funkci strojníka.

Jak vypadá obvyklá služba?

Na autě bývám pět směn, které jsou rozprostře­né na čtrnáct dní, poté se vystřídáme. Směny máme čtyřiadvac­etihodinov­é a po nich následují vždy dva dny volna.

Jaké další úkoly má strojník kromě řízení?

Ráno mi přidělí auto a musím ho zkontrolov­at. Projdu vše od světel a pneumatik po stav nádrží vody. Kontroluji i další technické prostředky, které hasiči používají při výjezdu – třeba čerpadla, odsavače kouře, vodní paprsek Cobra a motorové pily. Obhlídka trvá přibližně 40 minut. Na starosti mám také obsluhu čerpadla při zásahu.

Co dělá při výcviku na řidiče hasičů zájemcům největší problémy?

Nejvíce lidí odpadne při psychotest­ech, ale hodně mladých lidí neprojde ani fyzickými testy.

Hasičské auto má kolem osmnácti tun, jak se s takovým strojem v Praze jezdí?

Když jsem nastoupil, tak mi kolegové dokola opakovali větu: „Jeď tak, abys tam dojel.“Kdyby nás zastavila banální autonehoda, tak to znamená další zdržení, takže musíme jezdit svižně, ale bezpečně. Nejezdíme dálky jako v jiných krajích, na centrále máme průměrný dojezd jen do čtyř kilometrů a na takovou vzdálenost nejde nahnat mnoho času.

Co je pro hasiče v ulicích Prahy největší problém?

Několikrát se stalo, že jsme museli zastavit dále od požáru kvůli špatně zaparkovan­ému autu. Nemáme oprávnění ho přesunovat, takže musíme hadici natáhnout k místu, kde hoří, třebas až 400 metrů. Výjezd nám komplikuje i množství uzavírek. Na ně se musíme dopředu připravit a vypracovat náhradní trasy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia