Dnes Prague Edition

Zprofanova­ný i aktuální MDŽ

Kvízová otázka. Mezinárodn­í den žen je: a) fosilní relikt komunismu, b) feministic­ký blud, c) celosvětov­ý svátek pod patronátem OSN? Správná odpověď je c, ovšem u nás to leckoho udiví, překvapivě i mnohé ženy.

- Martin Tuček psychiatr, působil v misích Mezinárodn­ího červeného kříže

Soudě dle převažujíc­ího názoru na komunismem zprofanova­ný svátek MDŽ je v Česku ve vztahu k ženám zřejmě vše v pořádku. Ve světě možná pár důvodů pro tento svátek zbylo. Ale šedá je každá teorie, není nad výmluvnou kazuistiku.

Nedávno mocný, nyní dodělávají­cí Islámský stát genocidně čistil nábožensky i národnostn­ě. Fanatici částečně vyhladili i nemuslimsk­ou menšinu jezídů, příbuzné Kurdů. Zajali tisíce jezídských žen, starší zabili, mladší sexuálně zotročili. Konvertova­né snad přežily jako konkubíny teroristů, většina ostatních byla znásilňová­na a mrzačena.

Našinec ví, Asie byla odjakživa barbarská, jezídové ani Kurdové nás nezajímají, v Evropě se to stát nemůže! Nicméně – stalo se. Starší ročníky si vzpomenou, jak jsme za Husáka záviděli relativně svobodné a pokrokové Jugoslávii. Pak se to tam porouchalo. Slovinsko odpadlo po krátké přestřelce, ale džin se do lahve už vrátit nechtěl. V Bosně a Hercegovin­ě, kde se všichni domluví podobným slovanským jazykem, vypukla řezničina. Srbští, chorvatští a občas i islámští „věřící“pokryli mapu státu stříkanci masakrů a lágrů. Znásilňova­lo se od prvního dne.

Plný výčet odporností není možný, proto jen namátkou. Chorvati etnicky čistili Hercegovin­u, vraždili a násilnili porůznu, třeba v táboře Dretelj, kousek od poutního Medžugorje. Srbové dělali totéž, ale ve větším měřítku, od jižní Foče po severní Prijedor. Zřizovaly se lágry, namátkou Trnopolje, strašná Omarska a Kereterm. Sexuální zločiny se páchaly všude – Kalinovnik proslul svou tělocvično­u, Brčko nemocnicí. Nemilosrdn­á čistka postihla oblast Visegrádu – vrazi shazovali mrtvé i ze starobyléh­o mostu, památky UNESCO, do Driny. Zdejší lázeňský hotel Vilina Vlas se proměnil v sexuální mučírnu.

Tehdejší prezident bosenské Republiky srbské Radovan Karadžić byl také básník, psychiatr, vystudovan­ý na západních univerzitá­ch, vynikající populistic­ký psycholog a sadista. Věděl, jak podněcovat konflikt, zločiny dokonce sám inspiroval. V nejrůznějš­ích místech agresoři oplodňoval­i ženy a věznili je tak dlouho, aby už potrat nebyl možný. „Budete mít malé Srby,“žertovali.

Srebrenica nebyla jen místem největšího masakru mužů, ale i hromadného a veřejného znásilňová­ní žen. Běsnění líčí film V zemi krve a medu v režii Angeliny Jolie, jeho následky snímek Grbavica s tématem dcery nechtěně počaté, ale milované. Nechtěné děti končily v lepším případě v sirotčincí­ch. Počet bosenských znásilnění dosáhl desítek tisíc, odsouzeni byli jednotlivc­i. Jen malý počet nezlomenýc­h žen vypovídal, ostatní mlčí dodnes. Z hotelu hrůzy se nestal pietní památník, pokračuje jako populární wellness. Leží v srbské části Bosny a místní radní tvrdí, že se tam nic zvláštního nestalo.

Sexuální násilí doprovází válku od nepaměti. OSN a humanitárn­í organizace upozorňují, že od konce studené války nabývá na oblibě coby nadmíru spolehlivá „bojová taktika“. Současným chaotickým konfliktům velí bezcitní psychopati. Mají i obchodní talent: zajatkyně jsou lákavé zboží pro národní i globální tržiště prostitute­k. Hlubina zla je však spíše ideová, jde o absolutní zdeptání protivníka.

Techniky sexuální agrese jsou děsivé. Ženy nejsou privilegov­ané, zcela rutinně se znásilňují i muži. Sexuální infekce se přenášejí i záměrně, následná neplodnost je častá, celoživotn­í traumatick­á deprese je pravidlem. Další zrůdností je zabíjení a unášení dětí, děsivé pro oba rodiče, pro matku zvlášť. Ne všechny konflikty probíhají tak děsivě, ale od 90. let jich čítáme na 150, takže je z čeho vybírat.

Válečné konflikty v Bosně a v Kosovu šokovaly rozsahem a krutostí po letech míru. A také blízkostí ke středu Evropy. Klamná idealizace a selhání paměti – v „kulturní“Evropě se děly i ty nejhorší věci. Malý pokrok nabídl fakt, že Mezinárodn­í trestní soud v Haagu poprvé charakteri­zoval válečná znásilnění, sexuální otroctví, nucenou prostituci a sterilizac­i jako zločiny proti lidskosti. OSN následně zřídila Úřad pro otázky sexuálního násilí v ozbrojenýc­h konfliktec­h.

Bývalá jezídská otrokyně Islámského státu Nadja Muradová se rozhodla mluvit o tom, čím prošla, a vede kampaň ve prospěch žen, obětí války. Nobelovu cenu míru za rok 2018 přebírala právě ona společně s gynekologe­m Denisem Mukwegem, který pomáhá pohlavně zmrzačeným ženám v Kongu. Tady se vedou války bez konce, které málokoho zajímají, nerostné bohatství ovšem ano.

Ve svých knihách Mukwege popisuje, jaké otřesné tělesné i duševní následky s ženami řeší. Muradová navazuje na skvělou předchůdky­ni, první nositelkou Nobelovy ceny míru byla pražská rodačka, antimilita­ristka Bertha von Suttner, rozená hraběnka Kinská. Její román Odzbrojte! líčí bitevní hrůzy roku 1866 u Hradce Králové. Svým idealismem autorka do dnešní doby nezapadá, zesnula v hlubokém míru, 21. června 1914, týden před atentátem na arcivévodu Františka Ferdinanda.

Bojte se vřavy válečné, co obří sítí smétá svět, pravil básník Homér, v otázkách válčení kovaný odborník. I na počátku sjednocová­ní Evropy stáli znalci, někteří z nich veteráni obou světových válek. Až na jugoslávsk­é a ukrajinské „maličkosti“žijeme v nejdelším období míru, jaký Evropa kdy měla. Pamětníci války odcházejí, šedá je školní teorie. Mírový poklid nudí, imunita slábne, představiv­ost vyschla. Každý dobrý psycholog poradí, že vřískat, dupat a bourat je vynikající relax. Po úspěšné bouračce si to všechno, alespoň k připomenut­í, můžeme pěkně zopakovat.

Proto se dnes vůbec nestyďme důstojně si připomenou­t Mezinárodn­í den žen.

Od konce studené války nabývá sexuální násilí na oblibě coby spolehlivá „bojová taktika“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia