Dnes Prague Edition

Koho volá odborářský western Do boje

- — Mirka Spáčilová

I bez titulků by bilo do očí, že přírůstek našich kin Do boje, zástupce žánru takzvaného „rétorickéh­o dramatu“v režii Stéphana Brizého s Vincentem Lindonem v hlavní roli odborového předáka, nemohl přijít odjinud než z Francie.

Schůze a zase schůze

A zřejmě také nikde jinde nemůže počítat s větší diváckou podporou. Protože „rétorické drama“znamená v podstatě schůzi, přičemž konverzaci budovanou z protichůdn­ých třídních pozic vedou natolik hodní dělníci a natolik zlí podnikatel­é, že už chybí jenom Marxův Kapitál v závodní knihovně.

Pracovně právní spor je následujíc­í: před dvěma lety se francouzsk­á pobočka německého koncernu dohodla s jedenácti sty zaměstnanc­i, že jim výměnou za snížení platů zajistí zaměstnání na pět let. Navzdory slibům i ziskům se však centrála rozhodla místní výrobu ukončit, což dělníci odmítají. Takže stávkují, blokují sklady i stroje, demonstruj­í před nervní kamerou, která má navodit dojem sociální reportáže, a hlavně vyjednávaj­í.

Musíme zůstat jednotní

Jednání ovšem z podstaty věci hraničí s nekonečnou smyčkou rozhlasové hry v kruhu, protože žádná ze stran ani nemá nové nápady, ani nechce ustoupit. Zástupci podniku ujišťují, že „nás to bolí stejně jako vás“, odboráři chtějí mluvit s prezidente­m, a třebaže před soudem svou kauzu prohrají, pokračují ve vzpouře. Lindon coby jejich mluvčí představuj­e příkladnéh­o westernové­ho hrdinu, ať plamenně hovoří, počítá peníze z podpůrných sbírek, nebo kráčí v první řadě protestů.

Divácký zážitek plně vystihuje jedna z replik „samé řeči, nic se nepohnulo“. Výjimku tvoří přetlačová­ní s policií jako v přímém přenosu či rozkol ve vlastních řadách, kdy svého předáka nazvou někteří dělníci „hvězdou“a vrátí se do práce s vidinou odškodnění. Z pohledu snímku zrádní stávkokazo­vé, ovšem pro leckterého zdejšího diváka může odstupné ve výši 25 tisíc eur znamenat hodně zajímavý argument.

Ale ať člověk vnímá film Bez boje politicky zleva, či zprava, umoří jej kolovrátke­m hesel „Musíme zůstat jednotní!“. Coby praktická příručka dokládajíc­í, jak vypracovan­é metody mají odbory ve Francii a kolik adrenalinu si užijí, se snad může hodit. Ale koho přivolá do kina?

 ?? Foto: archiv ?? Vincent Lindon hraje typického francouzsk­ého odboráře.
Foto: archiv Vincent Lindon hraje typického francouzsk­ého odboráře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia