Dnes Prague Edition

O střílející­ho pacienta pečují ve vazbě

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) se chce osobně setkat se zdravotním­i sestrami a ocenit jejich odvahu

- Jan Nuc redaktor MF DNES

PRAHA Čtyřiasedm­desátiletý muž léčený na hematologi­ckém oddělení pražské vinohradsk­é nemocnice, který v pátek postřelil dva další pacienty, je v nemocnici vazební věznice Pankrác. Jeden z postřelený­ch pacientů na následky zranění později zemřel. Policie v neděli převezla útočníka do vazební nemocnice kvůli jeho zdravotním­u stavu.

Podle mluvčí generálníh­o ředitelstv­í Vězeňské služby Petry Kučerové mu na Pankráci mohou zajistit adekvátní lékařskou péči. Konkrétněj­ší informace o seniorově zdravotním stavu však nemohla sdělit.

„Pokud k nám byl obviněný přemístěn a jeho zdravotní stav byl vyhodnocen tak, že může pobývat v našem zdravotnic­kém zařízení, znamená to, že tam dostane odpovídají­cí péči. Je to standardní zdravotnic­ké zařízení, kde tu základní péči umíme poskytnout,“sdělila Kučerová MF DNES.

Zatím není jasné, proč senior minulý pátek 8. března v jedenáct hodin večer začal střílet. Před příjezdem policie útočníka dokázaly odzbrojit zdravotní sestry, které do pokoje vběhly poté, co zaslechly střelbu.

Senior jednoho z pacientů postřelil a druhého střelil do hlavy. Sestry ihned začaly s oživováním, nicméně muž, jenž se léčil s onkologick­ým onemocnění­m, následně na následky zranění zemřel. „Když už to vypadalo, že nemoc překonal, tak byl zavražděn,“vyjádřil se pro Českou televizi syn zemřelého. Druhého muže ošetřili na chirurgick­ém oddělení – jeho zranění jsou méně vážná. Seniora kriminalis­té viní z trestného činu vraždy na dvou nebo více osobách ve stádiu pokusu.

Obě sestry zřejmě dostanou za svou duchapříto­mnost odměnu, jak zmínila mluvčí FNKV Jana Roubalová. O jakou odměnu by se mělo jednat, však zatím není podle nemocnice jasné. Ocenit sestry nicméně hodlá i městská část Praha 10.

„Za jejich hrdinskou reakci dostanou dotyčné ženy od městské části alespoň květinu. Na společné schůzce s ředitelem nemocnice a sestrami se ještě domluvíme na dalším způsobu, jak jim za jejich čin poděkovat,“řekl mluvčí Prahy 10 David Polák. S odměnou souhlasí také ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO), který se chystá se sestrami sejít. „Myslím si, že by si zasloužily nějakou odměnu, ale formu ještě probereme s panem ředitelem,“prohlásil v neděli pro MF DNES Vojtěch.

K incidentu se vyjádřil také ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Dnes jsme v situaci, že pokud ošetřující nebo obvodní lékař zjistí, že tam je nějaký problém, nějaký posun, například psychická porucha, tak by měl za povinnost to hlásit, ale teď jde o to, zda ty databáze spolu komunikují, respektive, zda není na místě vytvořit nějakou komplexněj­ší, aby se nestávalo, že je člověk hospitaliz­ován, má nějaké problémy psychickéh­o rázu a má u sebe zbraň, jakkoli legálně drženou,“řekl Hamáček. Popřel však, že by se vláda chystala kvůli tragédii zkracovat dobu držení zbrojního průkazu. Zdůraznil, že nepovažuje za cestu ke zvýšení bezpečnost­i to, aby se občané sami ozbrojoval­i. „Nemyslím si, že je potřeba, abychom tady žili jako na Divokém západě, že budeme mít každý doma dvacet zbraní,“dodal.

Za hrdinskou reakci dostanou ženy od městské části alespoň květinu. A potom se domluvíme na dalším způsobu, jak jim poděkovat.

 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia