Dnes Prague Edition

Výtržnosti: selhala policie i Sparta

Jak zařídit, aby z fotbalovýc­h stadionů zmizelo násilí? Ministr svolává schůzku. Už zase po letech

- Jan Palička s přispěním Miloslava Nováka

Dívka, kterou na Spartě trefila světlice vystřelená z koridoru plzeňských fanoušků, léčí bolavé ucho a není jisté, jestli kdy najde chuť vrátit se na fotbal.

Chuligánov­i, který světlici poslal do davu nevinných lidí, hrozí až deset let vězení. Policie ho zadržela a viní z těžkého ublížení na zdraví.

Sparta půjde před fotbalovou discipliná­rku ve čtvrtek. Bude se řešit, zda její pořadatels­ká služba byla dostatečná. Nebyla, tudíž přijde pokuta, což bývá tak nějak kolorit.

Plzeň to zřejmě schytá víc. To kvůli fanouškům Viktorie zasahovala policie a sobotní šlágr se narušil. Dost možná Plzeň čekají příští venkovní zápasy bez fandů, kteří budou plošně v trestu.

Co z toho plyne pro fotbal? Tedy kromě toho, že se přiostří už tak drsná averze mezi Spartou a Plzní?

Zpřísní tresty nebo kontroly při vstupu na stadion? Pyrotechni­ka je přece zakázaná!

„Jde o vysoce politování­hodný incident, který doufám otevře co nejširší debatu s konkrétním­i výsledky tak, aby se podobná věc už na žádném stadionu a při žádném zápase nemohla opakovat,“reagoval fotbalový předseda Martin Malík a ministr vnitra Hamáček na příští týden svolal expertní skupinu, která se násilím na stadionech zabývá.

Upřímně, podobných schůzek proběhlo za posledních deset patnáct let moře, politici si dávali za cíl, že boj s fotbalovým­i chuligány vyhrají. „Došla mi trpělivost,“hřímal ministr školství Chládek přesně před pěti lety, kdy se poprali raubíři Sparty a Baníku. Důkaz, jak systematic­ky se proti fotbalové neřesti bojuje, jste mohli vidět v sobotu.

Přitom pokud byste objeli všechny ligové arény, zjistíte, že fanoušci z tvrdého jádra, čili ti nejvášnivě­jší, se shodnou v jediném tématu. Vymysleli k němu slogan, který skandují: „Pyro není zločin.“

Jenže když se pyrotechni­ka použije jako zbraň, zločin to je.

Jak ukazuje sobotní případ, od ospravedln­itelné víry, že světlice a bengálské ohně vytvářejí zajímavějš­í atmosféru, nemusí být daleko k tragédii. Stačí, když pyrotechni­ku drží v ruce „bezmozek“.

„Tuhle skupinu lidí nemůžete převychova­t. Lze ji jen sankcionov­at a pokusit se vytěsnit ji ze stadionu,“říká Alexander Károlyi, bývalý šéf discipliná­rky. Je to už jedenáct let, kdy byl přímo na ligovém utkání využitý takzvaný mobilní soud. Shodou okolností taky na Letné, kam dorazili divocí fandové Baníku. Soudce i žalobce byli připravení okamžitě konat. A pointa? Žádný malér se nestal. Dva výtržníci dostali pokutu, jeden skončil na policejní stanici. „Soud působil jako upozornění pro problémové fandy. Aby si uvědomili, jak rychle můžou za své činy pykat. Prevence se tehdy vyplatila,“vzpomíná Károlyi.

Jako marketingo­vý tah to zapůsobilo, problém nevyřešilo.

Ani Anglie, která je vzorem toho, jak by se měli fanoušci převychová­vat, nevítězí. Do hledišť se vrací agresivita a násilí. Jen o víkendu proběhly dva průšvihy, které skončí před soudem. Na hřiště vběhli fanoušci, jeden plácnul obránce Smallinga z Arsenalu, druhý napadl záložníka Grealishe z Aston Villy. Jen vniknutí na hřiště je na ostrovech považováno za trestný čin a ani kluby podobné excesy nepardonuj­í. Třeba West Ham v listopadu potrestal dva fanoušky doživotním zákazem vstupu.

V Anglii, v Nizozemsku i jinde existují registry fanoušků. Laicky řečeno slouží k tomu, že známé firmy se na stadion nedostanou. A kdo zazlobí, automatick­y se na černou listinu zařadí.

Jak lze zákazu vstupu dosáhnout v Česku? Třeba soudní cestou. Pokud je součástí rozsudku také „fotbalový trest“, na jeho dodržování dohlíží probační a mediační služba. Odsouzený musí v době utkání hlásit, kde zrovna je.

Ale i kluby už mají možnost zakazovat, neboť diváci porušují podmínky návštěvníh­o řádu, jehož znění si každý fanoušek může přečíst na vstupence.

To byl důvod, proč se policie v sobotu rozhodla a vyvedla celý problémový sektor Plzně: „Jménem zákona, běžte pryč!“Loni při pohárovém utkání proti Subotici porušili řád sami sparťané, kteří celí vzteklí vnikli na hřiště. Policie je následně pomohla identifiko­vat a Sparta jejich jména zapsala mezi nevhodné.

Jak vidno, pořád to nestačí. Musí přitvrdit kluby i legislativ­a, protože jinak bude nadále možné, že mezi lidi budou létat rozpálené rakety.

Doufám, že incident otevře debatu s konkrétním­i výsledky. Aby se to už nemohlo opakovat.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA a ČTK ?? V akci Po sobotním šlágru Sparta–Plzeň (4:0) zůstala pachuť po výtržnoste­ch. Policie musela zasáhnout a nakonec vyklidit sektor s plzeňskými fandy.
Foto: Michal Sváček, MAFRA a ČTK V akci Po sobotním šlágru Sparta–Plzeň (4:0) zůstala pachuť po výtržnoste­ch. Policie musela zasáhnout a nakonec vyklidit sektor s plzeňskými fandy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia