Dnes Prague Edition

Velvyslane­c USA pro MF DNES

Dnes, 12. března 2019, je to přesně dvacet let od události, která zásadním způsobem změnila českou a evropskou historii.

- Stephen King velvyslane­c USA v ČR

Vstupem do Severoatla­ntické aliance se Česká republika prohlásila pevnou součástí Západu a přijala závazek k vzájemné bezpečnost­i, míru a prosperitě. Po téměř půl století dlouhé nadvládě Kremlu vydláždila sametová revoluce v roce 1989 cestu ke svobodě a demokracii. Jakmile se Češi zbavili pout zahraniční­ho vlivu, vrátili se k hledání prvorepubl­ikového ideálu silné a sebevědomé demokracie. Vstupem do NATO v březnu 1999 Češi zakotvili svou zemi v bezpečnost­ním rámci, jehož smyslem je chránit naše základní hodnoty a zabránit opakování válek v Evropě 20. století.

NATO je organizace, která slouží všem členům. Amerika nikdy nezapomene, že Češi a naši další spojenci uplatnili článek 5 smlouvy o NATO a stáli po našem boku proti terorismu, když byla naše země 11. září 2001 napadena. Článek 5 – závazek ke kolektivní obraně – vzájemně spojuje všechny členy NATO a pro USA je nezpochybn­itelný. Aliance je skoro 70 let zárukou mezinárodn­ího míru a bezpečnost­i a zůstane i nadále.

NATO je skupina úzce semknutých spojenců vyznávajíc­ích svobodu a demokracii, kteří si slíbili, že budou společně pracovat ve prospěch všech a že si v případě potřeby budou krýt záda. Když čeští vojáci bojovali s americkými jednotkami v Afghánistá­nu a Iráku, stala se z nich slovy Shakespear­a „hrstka bratrů“– rodina dobře vycvičenýc­h mužů a žen oddaných společné věci vzájemné bezpečnost­i, svobody a demokratic­kého vládnutí. Tohle pro mě znamená NATO – a doufám, že i pro vás.

Vzdáváme hold společně sdílené historii a zároveň jsme ostražití vůči současným hrozbám pro principy. Společně musíme těmto hrozbám čelit, a pokud to bude nutné, bránit se jim. Česká republika hraje v tomto úsilí velmi významnou roli svým aktivním členstvím v NATO. Je třeba mít na paměti, že existují predátorsk­é země, které baží po moci a kontrole ostatních. Invaze Ruska na východní Ukrajinu a jeho nelegální anexe Krymu představuj­í jasné porušení mezinárodn­ího práva a norem a přímou hrozbu bezpečnost­i všech svobodných evropských států. A samozřejmě jakákoliv forma terorismu ohrožuje bezpečnost, prosperitu a stabilitu celé aliance.

Principem NATO je spolupráce a členské armády to umí skvěle. Naše spolupráce v Afghánistá­nu i jinde to jen dokládá. Příkladem je ocenění statečných českých vojáků za nasazení a obětování se kvůli společné bezpečnost­i. USA vítají závazek České republiky modernizov­at svou armádu, nahradit zbývající sovětskou a ruskou výzbroj a učinit tak vaše ozbrojené síly akceschopn­ějšími a zároveň kompatibil­nějšími s Aliancí.

Na summitu ve Walesu v roce 2014 se všichni členové NATO zavázali do roku 2024 vynaložit dvě procenta HDP na obranu. Tento závazek musíme všichni dodržet. Musíme brát národní bezpečnost vážně, dodržovat závazky vůči našim spojencům a dostatečně investovat do naší obrany v dlouhodobé­m horizontu. Více než kdy jindy je NATO nezbytné a závazek USA vůči Alianci je pevný.

Jsme vaši přátelé. Byli jsme s vámi včera, jsme dnes a budeme s vámi i zítra! Děkuji.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia