Dnes Prague Edition

S prospěchem dolů

Méně jedniček a dvojek a více čtyřek a pětek. Miloš Zeman si po roce od znovuslože­ní prezidents­kého slibu v očích veřejnosti pohoršil.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Máme s panem prezidente­m oba po velmi zajímavém a důležitém roce zaslouženo­u adventní dovolenou,“oznámil loni před Vánocemi mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. I tato na první pohled zdánlivě nedůležitá zpráva se mohla odrazit v hodnocení veřejnosti na práci prezidenta, který v porovnání s prvním rokem svého prvního funkčního období byl v uplynulém roce o něco méně aktivní.

Zatímco v roce 2013 třeba stihl vyjet za občany do šesti krajů, v uplynulém navštívil jen tři. A to ještě jen ty, kde mu lidé v prezidents­ké volbě dali nejvíce hlasů – tedy kraje Moravskosl­ezský, Ústecký a Olomoucký.

Konec dobrých známek

Podle nejnovější­ho průzkumu agentury STEM podíl pozitivníc­h hodnocení práce prezidenta v porovnání s výsledky průzkumu z února 2018 výrazněji poklesl. Jedničku dalo nyní Zemanovi o čtyři procenta méně dotázaných, dvojku dokonce o sedm. Více si naopak prezident za svou práci vysloužil od lidí trojek, čtyřek a pětek.

„V dlouhodobé perspektiv­ě můžeme říci, že hodnocení práce prezidenta Miloše Zemana je více rozkolísan­é a proměnlivé v porovnání s hodnocením prezidenta Václava Klause, který významný propad zaznamenal až na závěr svého mandátu v reakci na kontroverz­ní krok s udělením amnestie,“uvedli ve své zprávě autoři průzkumu.

Jan Červenka z Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) nicméně upozornil, že v otázce důvěry má Zeman coby ústavní činitel podporu lidí stabilní bez dramatický­ch výkyvů a propadů. A to i navzdory tomu, že okolo hlavy státu bylo a je i v tomto volebním období mediálně rušno a kritika ze strany oponentů neutichá. „V celém daném období se důvěra k prezidento­vi pohybuje okolo či mírně nad hranicí padesáti procent a s jedinou výjimkou vždy alespoň minimálně převažoval­a nad podílem nedůvěřují­cích,“uvedl Červenka.

Začalo to inaugurací

Poprask přitom Zeman vyvolal už při samotné inauguraci. Nejenže se na ni rozhodl nepozvat třeba hejtmany, kteří před volbou podpořili jeho protikandi­dáta Jiřího Drahoše, ale pozměněn byl i zasedací pořádek. „Bývalý prezident seděl přes uličku na méně čestné straně první řady a například v první řadě se objevila manželka vedoucího Kanceláře prezidenta republiky paní Mynářová,“komentoval to bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt v České televizi.

Poprask během roku prezident vyvolal ještě několikrát. Ať už tím, že jako první polistopad­ový prezident zavítal na sjezd KSČM, nebo když tvrdil, že v Česku byl vyráběn a testován jed novičok, anebo když na Hradě před novináři spálil červené trenýrky nebo když agenty Bezpečnost­ní informační služby označil za „čučkaře“, kteří si vymýšlejí špiony.

„Jsem rád, že pan prezident i ve svém druhém funkčním období důsledně hájí naše národní zájmy a také suverenitu ČR. Je nadále prezidente­m ‚dolních deseti milionů‘, naslouchá občanům při svých cestách do regionů a nebojí se jít se svými názory i proti proudu,“chválí Zemana exhejtman Michal Hašek, jeho poradce pro regionální rozvoj.

Naopak řada lidí – Zemanovi dříve blízkých – prezidento­vi vyčítá, jakými lidmi se obklopil, tedy zejména kancléřem Vratislave­m Mynářem a poradcem Martinem Nejedlým.

Zatímco v roce 2013 vyjel za občany do šesti krajů, v uplynulém navštívil jen tři. A to navíc jen ty, kde mu lidé dali ve volbách nejvíce hlasů.

Sázka na Čínu

Ekonomický vliv prezidenta Zemana se omezuje na východní trhy, zejména na Čínu. Sílu této vazby však podle hlavního analytika Czech Fund Lukáše Kovandy nelze přeceňovat. „Například český vývoz do Číny loni představov­al pouze 1,5 procenta českého vývozu do zemí Evropské unie. Stejný podíl na exportu do EU ovšem český vývoz do Číny vykazoval už v roce 2013, tedy v roce, kdy Zeman v úřadu začínal,“uvedl Kovanda s tím, že v loňském roce se dokonce český vývoz do Číny meziročně propadl.

Kovanda připomíná, že Zemanovu snahu v oblasti prohlubová­ní ekonomické spolupráce s Čínou nahlodává „kauza Huawei“. A ta snadno může pohřbít výsledky jeho šestiletéh­o úsilí vůči Číně.

 ??  ?? 48 % lidí podle CVVM Zemanovi důvěřuje. Mezi ústavními činiteli vede. 1 rok uplynul od Zemanovy druhé inaugurace. Volby budou v roce 2023.
48 % lidí podle CVVM Zemanovi důvěřuje. Mezi ústavními činiteli vede. 1 rok uplynul od Zemanovy druhé inaugurace. Volby budou v roce 2023.
 ?? Foto: Twitter J. Ovčáčka ?? Klavírista Zeman vloni zahrál v Šanghaji na klavír. Přihlížel čínský prezident Si Ťin-pching a ruský premiér Dmitrij Medveděv.
Foto: Twitter J. Ovčáčka Klavírista Zeman vloni zahrál v Šanghaji na klavír. Přihlížel čínský prezident Si Ťin-pching a ruský premiér Dmitrij Medveděv.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Zeman u KSČM Český prezident navštívil loni v dubnu X. sjezd komunistic­ké strany, který se konal v Nymburce.
Foto: Dan Materna, MAFRA Zeman u KSČM Český prezident navštívil loni v dubnu X. sjezd komunistic­ké strany, který se konal v Nymburce.
 ??  ?? Repete Miloš Zeman se 8. března 2018 chystá na svůj inauguračn­í projev. Post prezidenta obhájil i ve druhé přímě volbě. Dan Materna, MAFRA
Repete Miloš Zeman se 8. března 2018 chystá na svůj inauguračn­í projev. Post prezidenta obhájil i ve druhé přímě volbě. Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia