Dnes Prague Edition

Cinknuté zakázky: v ANO padají první hlavy

-

BRNO Kauza zmanipulov­aných veřejných zakázek na radnici městské části Brno-střed, v níž bylo doposud obviněno devět lidí, má první politické dopady. Brněnská i jihomoravs­ká buňka hnutí ANO včera navrhla vyloučit ze svých řad hlavní obviněné – radního pro investice Jiřího Švachulu a šéfa investiční­ho odboru Petra Liškutina, který je navíc zastupitel v Brně-Ivanovicíc­h.

Podle celostátní­ho místopředs­edy strany a brněnského exprimátor­a Petra Vokřála aféra poškozuje ANO jako protikorup­ční hnutí. „Zároveň jsme oba vyzvali, aby složili zastupitel­ské mandáty. To ale musí udělat oni sami,“uvedl Vokřál. Podle něj hnutí ctí presumpci neviny, a očistí-li oba své jméno, není opětovný vstup do ANO vyloučen.

Zároveň ve funkci šéfa brněnské buňky hnutí skončil Pavel Dvořák, který byl v souvislost­i s kauzou také vyslýchán policisty, ale mezi obviněnými není. Ten však oficiálně rezignoval z rodinných důvodů.

Naopak zástupci ANO neřešili případ Jiřího Faltýnka, přestože městský zastupitel a syn dvojky hnutí Jaroslava Faltýnka má také úzké vazby na některé obviněné včetně Švachuly a Liškutina. MF DNES navíc zjistila, že od firmy jednoho z obviněných podnikatel­ů si v minulosti pořídil luxusní vilu ve Vranově u Brna. „Svým kolegům jsem předložil veškeré materiály ohledně domu a ti v tom neshledali nic špatného. K mé osobě nebylo přijato žádné usnesení,“podotkl Faltýnek mladší pro MF DNES.

Konec v ČD Cargo

Jaroslav Švachula také skončil v dozorčí radě ČD Cargo, potvrdil včera ministr dopravy Dan Ťok. „Já jsem s panem generálním ředitelem Českých drah mluvil a říkal mu, že by měli zvážit, jestli by měli mít tohoto člena dozorčí rady,“uvedl ministr. (pro, mos)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia