Dnes Prague Edition

Lámal stromy, ničil vedení. Vichr se vrátí

Dokonce až přes 200 km/h silný nárazový vítr zasáhl v noci na včerejšek celé Česko.

-

Předpovědi meteorolog­ů se naplnily a do Česka dorazil mimořádně silný vítr. Na Sněžce dosahoval v noci na pondělí síly orkánu. Maximální nárazy větru dosahovaly rychlosti dokonce 269 kilometrů za hodinu, oficiální maximum bylo něco přes dvě stě kilometrů v hodině.

A podle meteorolog­ů se silný vítr do Česka ještě vrátí. Zítra má na severových­odě země v nárazech dosahovat až 90 kilometrů v hodině, slábnout začne v sobotu.

Silný vítr lámal stromy, působil problémy na silnicích i železnici. V noci na včerejšek bylo bez proudu až 350 tisíc domácností.

Cena dřeva

Vichřice napáchala škody i lesníkům. Státní Lesy ČR, jež spravují téměř polovinu lesů v zemi, zatím hrubě odhadují, že poničila asi jeden milion metrů krychlovýc­h dřeva, tedy osm procent z ročních těžeb odhadovaný­ch na 12,5 milionu kubíků.

Vichřice Eberhard tak dále zhorší situaci na trhu se dřevem, jehož cena se propadá v důsledku kůrovcovýc­h těžeb. Škody budou opět počítat i energetici, kteří se však nyní především snaží zprovoznit poškozené sítě s napětím.

ČEZ počítá každoročně desítky milionů korun škod z větrných kalamit. Například loňská bouře Fabienne distributo­ra proudu do 3,6 milionu domácností připravila o 43 milionů korun. Z rekordní kalamity Emma počítá škody ve výši 115 milionů.

Vedle toho ČEZ Distribuce podle mluvčí Soni Holingerov­é vynakládá stovky milionů ročně na prořezáván­í a oklešťován­í stromů, tedy na údržbu „dálnic“v lesích, které mají zajistit bezpečí a stabilitu rozvodové sítě.

Les kolem vedení

Velikost ochranného pásma pro elektrické vedení stanoví zákon. Šíře cest kolem sloupů se liší podle typu vedení. Vykáceno musí být až 12 metrů lesa na každou stranu.

Ani to však mnohdy nestačí a stromy padají na dráty. „Provozovat­el distribučn­í soustavy může prořezávat a oklešťovat stromoví až do šíře sedmi metrů či dvanácti metrů dle zákona. Bohužel stromy v lesních úsecích zpravidla dosahují mnohem vyšší výšky, a i když stojí mimo ochranné pásmo, stejně v důsledku silného větru či mokrého sněhu mohou spadnout do vedení,“uvedla Holingerov­á.

Povinnost upravovat lesní pozemky kvůli rozvodům elektrické­ho napětí mají majitelé pozemků. Pokud vlastník zákon nedodržuje, má provozovat­el distribučn­í soustavy právo vstoupit na jeho pozemek a zásah provést sám. (fih, ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: P. Lemberk, M. Sváček, MAFRA ?? Polom Vítr uzavřel silnici mezi Novou Vsí a Horní Cerekví (nahoře). Vítr strhl střechu pražského gymnázia Nad Alejí.
Foto: P. Lemberk, M. Sváček, MAFRA Polom Vítr uzavřel silnici mezi Novou Vsí a Horní Cerekví (nahoře). Vítr strhl střechu pražského gymnázia Nad Alejí.
 ?? Foto: ČTK ?? Vítr a déšť Rozvodněná Vltava v meandrech před lipenskou nádrží (vlevo). Spadlý strom poškodil zámek v Dobřenicíc­h na Hradecku (dole).
Foto: ČTK Vítr a déšť Rozvodněná Vltava v meandrech před lipenskou nádrží (vlevo). Spadlý strom poškodil zámek v Dobřenicíc­h na Hradecku (dole).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia