Dnes Prague Edition

Čína, Indonésie a Etiopie stahují nové boeingy

-

projevily zcela výjimečně, přímo ohrožují životy, je to příliš rychlý sled událostí.

Také okolnosti jsou podobné. Stroje se zřítily pár minut po startu a především Ethiopian Airlines mají dost dobrou pověst.

Ale to hlavní je, že zbrusu nový typ spadl podruhé za necelých pět měsíců. To se obvykle nestává a stávat by se ani nemělo.

Výsledek je, že včera Čína, Indonésie a Etiopie zastavily provoz těchto boeingů.

Řada světových aerolinek oznámila, že s nimi létá dál nebo situaci „monitoruje“, čímž vzniká schizofren­ní situace, kdy není na sto procent jasné, zda je letoun zcela spolehlivý. To je pro letectví špatné.

Firmě Boeing zatím aspoň nahrávají výpovědi svědků neštěstí. Ti viděli, že za letounem se táhl dým, slyšeli divné zvuky a všimli si, že z něj dokonce odpadávaly „malé části připomínaj­ící papír“.

Přesto včera akcie Boeingu, amerického leteckého giganta, spadly až o 13 procent, což je největší propad za dvacet let.

Komplikací pro Boeing je, že stanovení příčiny havárie v Etiopii může trvat roky. Obvyklá délka vyšetřován­í bývá tři roky.

Do jakých potíží etiopská havárie Boeing dostala, i kdyby na ní letoun nakonec neměl vinu, ukazuje dramatická včerejší informace: firma odkládá „světový debut“nového stroje 777X. Nejde o nic menšího než o nástupce slavného „Jumba“, tedy ikonického Boeingu 747. Premiéra měla být zítra a nebude.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 3x Reuters ?? Trosky Desítky etiopských záchranářů i včera sbíraly po zemi rozeseté trosky stroje. Našly nejen ohořelé kousky motorů (nahoře), ale i obě černé skříňky.
Foto: 3x Reuters Trosky Desítky etiopských záchranářů i včera sbíraly po zemi rozeseté trosky stroje. Našly nejen ohořelé kousky motorů (nahoře), ale i obě černé skříňky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia