Dnes Prague Edition

Nový letoun byl ohlášen s fanfárami. Spadly dva za čtyři a půl měsíce. A tak padá i Boeing.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

ADDIS AbEbA Byla to havárie, při níž se zřítil nejen jeden letoun značky Boeing. Ohrožena je přímo pověst jména, které patří k synonymům letectví.

„Pro Boeing je to plnokrevná krize,“shrnula lakonicky situaci včera televize CNN.

Ať už to nakonec s vyšetřován­ím havárie u Addis Abeby dopadne jakkoliv, nejprodáva­nější letoun společnost­i Boeing čeká velké zkoumání poté, co spadl při dvou haváriích během méně než pěti měsíců. Je to situace, která dlouhodobě poškodí pověst amerického výrobce, protože letoun najednou nevypadá z bezpečnost­ního hlediska spolehlivě.

Boeing 737 MAX 8 je novým typem letounu. Šetří palivo, a tudíž i peníze, má kvůli tomu trochu jinou konstrukci – a kvůli ní nový systém, který měl vylepšit bezpečnost, ale možná naopak situaci jen zhoršuje.

Oč jde: stroj má silnější motory, které jsou v porovnání s předchozím­i verzemi umístěny více vpředu a výše vzhledem ke křídlu. To mění rovnováhu letadla a jeho letové vlastnosti.

Stroj tak může například rychleji stoupat. Ale v takovém případě existuje teoretické nebezpečí, které známe z filmů: jak letadlo letí vzhůru, sníží se vztlak na křídlech, stroj ztrácí rychlost, takže se nakonec převrátí na nos a zřítí se. Tomu má zabránit nový automatick­ý systém, který sám začne ovládat stabilizač­ní křídla na ocase, „výškovky“, tak, aby zase začal tlačit nos letounu níž k zemi, čímž stroj zase nabírá ztracenou rychlost.

Problém je, že systém je nyní v podezření, že – laicky řečeno – špatně vyhodnotí situaci a tlačí letoun dolů, i když to není potřeba.

Včera sice byly nalezeny černé skříňky, ale zatím samozřejmě nebylo ani v nejmenším jasné, co se stalo. Nicméně fakta jsou nepříjemná: byla to za pár měsíců již druhá havárie nového modelu, který byl zaveden s velkými fanfárami. Předchozí se stala 29. října v Indonésii.

Na leteckou dopravu, kde každá chyba nebo nedostatek, byť by se

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia