Dnes Prague Edition

Bude brexit, nebo ne? Odklad je stále reálnější

Britské poslance čeká v týdnu hlasovací trojboj

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Že už je brexit pořád stejná nuda? Tento týden začne kolem vystupován­í Británie z Evropské unie další kolotoč. Pokud půjde vše podle původního plánu, budou mít poslanci britské dolní komory na následujíc­í tři dny o zábavu postaráno.

1

Hlasování o dohodě

Dnes ve večerních hodinách budou podruhé hlasovat o tom, zda schválí odchodovou dohodu Británie z Evropské unie, kterou vyjednala premiérka Theresa Mayová se zástupci EU.

Pro Mayovou to budou další nepříjemné chvilky. První termín stejného hlasování plánovaný na prosinec loňského roku premiérka na poslední chvíli v obavách z porážky odvolala a poslancům plán předložila až v polovině ledna. I tak se stalo přesně to, čemu se chtěla vyhnout – poslanci dohodu drtivou většinou odmítli, a to napříč politickým­i stranami.

S dohodou totiž není spokojen nikdo: zastánci rázného postupu vůči EU ani umírnění poslanci, kteří si naopak přejí brexit co nejmírnějš­í.

Dnes, jen necelé tři týdny před oficiálním datem vystoupení Británie z EU, které připadá na pátek 29. března, bude odchodová dohoda procházet parlamente­m na druhý pokus. Očekává se nicméně, že i tentokrát ji poslanci v pozdní večer odmítnou.

Theresa Mayová sice poslední týdny pokračoval­a v jednáních s EU, žádné výrazné změny se jí ale prosadit nepodařilo. Největším sporným bodem zůstává budoucí režim na hranici Severního Irska a Irska jako členského státu EU.

2

Pokud tedy poslanci podle předpoklad­ů ani dnes odchodový plán neschválí, budou hned zítra hlasovat znovu.

Dohoda upravuje budoucí vztahy Británie a EU včetně přechodnéh­o období po dobu dalších 21 měsíců, tedy do prosince 2022. Pokud nevstoupí v platnost, nastane takzvaný tvrdý brexit, tedy neřízený odchod ze dne na den. A právě to bude hlavním bodem zítřejšího hlasování: nechají poslanci vystoupit Británii bez dohody? I tady se očekává, že v zájmu zachování jakés takés stability země tuto variantu odmítnou.

3

Dojde na odklad?

V takovém případě pak ve čtvrtek nastane další kolo, tentokrát s otázkou, o které se už dlouho mluví a kterou až donedávna Theresa Mayová soustavně popírala: nastane odklad brexitu?

Poslanci budou rozhodovat o tom, zda Mayovou vyšlou do Bruselu požádat o to, aby Británie k 29. březnu z Unie vystupovat nemusela.

Brusel už s touto žádostí víceméně počítá. K posunutí termínu je nutný souhlas všech členských států, v tom by ale neměl být problém. Společné ano by mohlo zaznít na evropském summitu ve dnech 21. a 22. března. Už nyní ale zástupci evropských států dávají jasně najevo, že budou chtít od Mayové slyšet jasné a konkrétní plány, jak s časem navíc hodlá naložit.

Další otázkou pak zůstává, o jak dlouhou dobu by se měl brexit nakonec odložit. Z Evropy jsou slyšet názory, že by na odklad mohlo padnout celé přechodné období, ale i postoje přesně opačné. Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani například požaduje jen odklad vcelku symbolický v řádu několika týdnů.

Jinak by totiž Británie byla formálně členem EU i v době květnových voleb do Evropského parlamentu. Právníci (a ani britští politici) nemají zatím jednotný názor na to, zda by se Britové měli nebo mohli účastnit hlasování do nejvyšší instituce Evropské unie, kterou beztak chtějí opustit.

 ??  ?? Tvrdý brexit?
Tvrdý brexit?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia