Dnes Prague Edition

Levi Strauss jde na burzu. Má zálusk na více než půl miliardy

-

SAN FRANCISCO Výrobce džínového oblečení Levi Strauss & Co. se po více než 30 letech vrací na burzu. V primární veřejné nabídce akcií (IPO) firma hodlá získat zhruba 587 milionů dolarů (13,4 miliardy korun), informoval­a agentura Reuters. Firma, která vznikla před více než 165 lety, má v úmyslu nabídnout 36,7 milionu akcií za cenu 14 až 16 dolarů za kus.

V žádosti o primární nabídku akcií na newyorské akciové burze firma napsala, že získané peníze může využít k akvizicím. Teď ale v hledáčku nic nemá. Společnost Levi Strauss spolu s oděvy prodává obuv, pásky nebo peněženky. Loni vykázala čisté tržby 5,6 miliardy dolarů.

Na burzu se letos chystají rovněž firmy Uber Technologi­es, Lyft, Pinterest nebo Airbnb. Akcie Levi Strauss už v minulosti na veřejném trhu byly. Firma na burzu vstoupila v roce 1971 a z prodeje akcií tehdy získala 50 milionů dolarů, což z ní učinilo jednu z nejlépe oceněných primárních nabídek. Rodina si však nechala ve firmě významný podíl.

Zisk firmy ale začal později klesat a spolu s tím i cena akcií. Potomci zakladatel­e Leviho Strausse se proto rozhodli v roce 1984 učinit firmu opět soukromou.

Společnost Levi Strauss vlastní značky Levi's, Dockers a Denizen. Provozuje asi 3 000 obchodů, její zboží se však prodává ve více než 50 tisících obchodech ve 110 zemích.

Kořeny firmy sahají do roku 1853, kdy bavorský imigrant Levi Strauss v době zlaté horečky otevřel v Kalifornii velkoobcho­d s textilním zbožím. O dvě desetiletí později se spojil s jedním ze svých pravidelný­ch zákazníků a nechali si patentovat vynález – pracovní kalhoty, jejichž kapsy zpevnili kovovými nýty. Tento den je považován za den zrození džínsů. (ČTK)

 ?? Foto: archiv ??
Foto: archiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia