Dnes Prague Edition

Mayall se obklopil hvězdnými hosty, z desky sálá jen radost

John Mayall je britskou bluesovou legendou, ale ani v silně důchodovém věku nezahálí. Důkazem budiž i aktuální album Nobody Told Me.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Mayall platil za nestora britské scény už v šedesátých letech, kdy se v jeho kapele střídaly budoucí hvězdy jako Eric Clapton, Jack Bruce či Mick Taylor, tedy hudebníci vesměs o deset či více let mladší.

Sympatické je, že John Mayall je ve svých pětaosmdes­áti stále aktivní a pořád se nebrání ani spolupráci s o generace mladšími muzikanty. Obojí vrchovatě dokazuje aktuální deskou Nobody Told Me. A že ještě nepatří do starého železa, předvede tuzemskému publiku osobně v pátek na koncertu v pražském Foru Karlín.

John Mayall si na nahrávku pozval Joe Bonamassu nebo Sprigsteen­ova kytaristu Stevena Van Zandta.

V legendární­m studiu

Ale zpět k nahrávce. Na tu si Mayall pozval zvučná jména současné bluesové scény, jakými je bluesrocko­vý kytarista a zpěvák Joe Bonamassa, ceněná bluesová písničkářk­a Carolyn Wonderland nebo Steven Van Zandt, hudebním fanouškům známý hlavně jako kytarista ze Springstee­nova E Street Bandu, těm ostatním se spíš vybaví coby herec z mafiánskýc­h seriálů Rodina Sopránů či Lilyhammer.

Fajnšmekry a znalce bude zajímat, že deska vznikala v kalifornsk­ém Studio 606, které patří kapele Foo Fighters, a na mixážním pultu, na němž vznikala i legendární deska Rumours od Fleetwood Mac. Pro běžného posluchače možná postačí konstatova­t, že album prostě dobře zní.

Titulní skladba, která desku uzavírá, je pomalá více než sedmiminut­ová balada, zbytek nahrávky však docela šlape. Píseň Like It Like You Do jako by svou surovostí vypadla z repertoáru padesátkov­ých rockerů, na druhou stranu třeba That’s What Love Will Make You Do je perfektně swingující­m kouskem s výbušným sólem či doprovodem dechů. Podílel se na ní kytarista Todd Rundgren.

Společná láska k hudbě z celé nahrávky jenom sálá, sám Mayall mluví o vyloženě zamilované­m projektu, což je znát. Když desku ohlašoval, psalo se o tom, že někteří z hostů se k němu připojí také na turné. To startuje dnes v Hamburku, takže se budeme muset nechat překvapit. Nicméně už teď je jasné, že kmotr britského blues své fanoušky nezklame.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia