Dnes Prague Edition

Jediná dieta, která opravdu zabírá, je láska

- Radim Kopáč spolupraco­vník MF DNES

Metráček po francouzsk­u – tak by se mohla jmenovat kniha Mikaëla Olliviera (1968) z produkce nakladatel­ství Baobab. Jmenuje se ale jinak: Život k sežrání. A vychází v češtině už podruhé. Proč? Jednoduše proto, že je to skvěle napsaná próza (nejen) pro mládež na víc než nadčasové a dost zneklidňuj­ící téma: obezita puberťáků.

Benovi je patnáct a váží přes devadesát kilo. Studuje gympl a v jeho světě má hlavní místo jídlo. Až vyroste, chce si otevřít v Bretani hotýlek, kde by hostům dopřával slast, kterou dopřává sobě – vařil jim to nejlepší. Tloušťka je pro něj však momentálně handicap: je mu trapně při zkoušení kalhot v krámě, stydí se koupat v bazénu, nesnáší tělocvik v trenkách.

Není divu: okolí si ho v lepším případě dobírá, v tom horším ho pak rovnou vyřazuje ze společnost­i. Pár spojenců však má: jednak matku, jednak strýce-tlouštíka, jednak krásnou spolužačku Claire. Právě ta mu přes různé vztahové peripetie nakonec nastaví zrcadlo. Finále je jak z telenovely: Ben pozná, že „jediná dieta, která funguje, je láska“.

Ale Ollivierov­a kniha jde taky do hloubky. Je totiž napsaná jako deník, jako monolog hlavního hrdiny. Ben má docela bohatý duševní život a je schopen sebereflex­e, a tedy humoru. Někdy pěkně ostrého. Třeba když odpálkuje přiblblého trenéra, který se mu vysmívá, že se stydí za „své slabiny“, tedy špeky: „Pokud jde o slabiny,“opáčí Ben, „co byste říkal vy, kdyby vás nutili procházet se s odkrytým mozkem?“

Skvělé tělo není všechno

A próza dává odpověď i na základní otázku, proč je hrdina takový nekonečný žrout. Klíčem jsou rozlady v rodině, Benova emocionáln­í frustrace a nejistota, podtržená rozbouřený­mi hormony puberťáka. Jak z toho ven, mu pak neporadí doktoři, odpověď najde v sobě.

Novela Život k sežrání je sice určena čtenářům, kteří jsou staří jako Ben, ale počte si v ní s gustem i dospělý. Jde totiž o ilustraci modelového příběhu s romantický­m kořenem. Ben stojí proti světu, který vzývá štíhlou linii. A často dost bezohledně. Ollivierov­a knížka říká, že skvělé tělo není všechno – že člověka dělají hlavně naplněné emoce a správně používaný rozum.

 ??  ?? Obálka knihy Život k sežrání Repro: Baobab
Obálka knihy Život k sežrání Repro: Baobab

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia