Dnes Prague Edition

Nemocnice zcela zabezpečit nejde

Zástupci pražských nemocnic se shodují na tom, že tragédiím, jako byla ta ve vinohradsk­é nemocnici, zcela předejít nejde. Podle bezpečnost­ních expertů mají ale nemocnice v ochraně proti agresivním pacientům mezery.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Páteční střelba v pokoji hematologi­cké kliniky vinohradsk­é nemocnice, kdy čtyřiasedm­desátiletý pacient vystřelil po dalších dvou mužích, vyvolala diskusi o tom, jak se na nemocniční pokoj dostal ozbrojený pacient.

Vedení vinohradsk­é nemocnice po incidentu uvedlo, že její zaměstnanc­i nemohou kontrolova­t každého pacienta, zda u sebe nemá zbraň. To potvrzují i další pražské nemocnice. Stoprocent­ně zabezpečit velké areály podle jejich zástupců není možné. Přesto se musí podle bezpečnost­ních expertů zabezpečen­í v nemocnicíc­h zlepšit. Důvodem je i to, že ačkoliv byla páteční tragédie naprosto výjimečná, s agresivito­u pacientů se pražské nemocnice potýkají běžně.

Muž, který střílel po dalších dvou pacientech z malého revolveru, měl zbraň pravděpodo­bně u sebe po celé tři týdny, kdy byl na klinice hospitaliz­ován. Podle bezpečnost­ního analytika Davida Rožka tomu nemocnice ani v budoucnu zamezit nemohou. „Asi není úplně účelné každého pacienta či návštěvník­a nemocnice skenovat a prověřovat jako na letišti. Velmi by to zdrželo provoz a neumím si to představit třeba na ambulantní­m příjmu,“ říká Rožek. Bezpečnost­ní rámy podle něj nejsou běžné ani v zahraniční­ch nemocnicíc­h. Používají je jen menší zařízení, které pečují o VIP osoby.

To, že se bezpečnost­ní rámy do areálu nemocnic ani po páteční tragédii instalovat nebudou, potvrzuje i ministerst­vo zdravotnic­tví. „Nemocnice je z povahy věci zařízení velmi otevřené, a není proto reálné, aby existovaly vstupní bezpečnost­ní rámy na všech vstupních místech, kterých mohou být u nemocnice pavilonové­ho typu i desítky,“uvádí mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Hledat zbraň může jen policie

Podle zástupců nemocnic nemůže zdravotnic­ký personál ani nijak zjišťovat, zda u sebe člověk nemá zrovna zbraň.

„Tuto možnost ze zákona nemáme. V případě důvodného podezření musíme kontaktova­t Policii ČR,“říká mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Filip Brož. „Nemůžeme hospitaliz­ovanému pacientovi prohledáva­t jeho osobní věci,“dodává mluvčí Nemocnice Na Bulovce Filip Řepa.

Lékař si ani nemůže ověřit, zda přijímaný pacient není držitelem zbraně. Nemá přístup do jejich registru. „Pokud pacient nevykazuje příznaky okolností, které jsou v rozporu s požadavkem zdravotní způsobilos­ti podle zákona o zbraních, například zdravotníc­h poruch, pak nemocnice není oprávněna zjišťovat, zda je pacient držitelem zbrojního průkazu,“upozorňuje mluvčí sdružení na ochranu práv majitelů zbraní LEX David Karásek.

V Thomayerov­ě nemocnici má zdravotnic­ký personál v případě výskytu zbraně následovat vnitřní předpis, podle kterého musí zaměstnanc­i incident hlásit pracovníko­vi ostrahy, který má oprávnění zbraň zabezpečit. „Bohužel žádné jiné možnosti nám zákony neumožňují. Opatření proti případným projevům agrese v nemocniční­ch zařízeních by měla být přijata komplexně,“říká mluvčí Thomayerov­y nemocnice Petr Sulek.

Areály je třeba více zabezpečit

S tím souhlasí i bezpečnost­ní analytik Rožek. Podle něj se úroveň zabezpečen­í zdravotnic­kých zařízení sice začíná zlepšovat, ale nemocnice ještě mají co dohánět. Slovních i fyzických útoků agresivníc­h pacientů proti personálu totiž v nemocnicíc­h stále přibývá. „Je potřeba, aby bylo v každé ordinaci takzvané tísňové tlačítko, které by lékař mohl zmáčknout a rychle by se dočkal pomoci bezpečnost­ní služby nebo policie,“dává příklad vhodného opatření Rožek. V západních nemocnicíc­h mívají bezpečnost­ní tlačítko, které vypadá jako klíčky od auta, lékaři stále u sebe.

Opatření, kterým může personál rychle přivolat pomoc, zavedla některá oddělení pražských nemocnic. „Na vybraných a exponovaný­ch klinikách, kde dochází k příjmu opilých, agresivníc­h pacientů, máme tlačítka tísňového volání. Využíváme i kamerový systém téměř ve všech areálech a vlastní zásahovou skupinu,“říká mluvčí VFN Brož. Počet agresivníc­h pacientů, kteří napadají personál nebo další pacienty, podle něj stále roste. „Fyzických útoků naštěstí není mnoho, ale vyskytují se. Verbální útoky jsou bohužel na denním pořádku,“dodává.

I z toho důvodu vypsalo v loňském roce ministerst­vo zdravotnic­tví dotační program, v rámci kterého se mohou nemocnice hlásit o peníze na zabezpečen­í svých areálů. „V řádném termínu do konce loňského roku přišlo celkem 24 žádostí, které obsahovaly celkem 56 projektů. Ministerst­vo žadatelům rozdělí 32 milionů korun,“doplňuje mluvčí ministerst­va Štěpanyová.

Nemocnice je zařízení velmi otevřené, a není proto reálné, aby na všech vstupních místech byly bezpečnost­ní rámy.

 ?? Foto: Jiří Meixner, iDNES.cz ?? Zbraň v nemocnici Pacient, který v pátek ve vinohradsk­é nemocnici jednoho muže zranil a druhého usmrtil, měl u sebe zbraň pravděpodo­bně po dobu tří týdnů, kdy byl hospitaliz­ován.
Foto: Jiří Meixner, iDNES.cz Zbraň v nemocnici Pacient, který v pátek ve vinohradsk­é nemocnici jednoho muže zranil a druhého usmrtil, měl u sebe zbraň pravděpodo­bně po dobu tří týdnů, kdy byl hospitaliz­ován.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia