Dnes Prague Edition

Soud zprostil obžaloby šéfa strážníků Stejskala

-

PRAHA Městský soud v Praze potvrdil zproštění obžaloby ředitele Městské policie Praha 1 Miroslava Stejskala, který čelil obvinění kvůli konfliktu s řidičem. Rozsudek je pravomocný. Státní zástupce může podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Incident se stal před více než dvěma lety na křižovatce ulic Politickýc­h vězňů a Washington­ova.

Strážníci řešili případ otce a syna, kteří podle nich parkovali neoprávněn­ě na místě pro invalidy. Po následné slovní rozepři se na místo dostavil ředitel Stejskal, který po vyhrocení konfliktu mladšímu z mužů odebral telefon, jímž on Stejskala z bezprostře­dní blízkosti natáčel. Podle státního zastupitel­ství tím překročil svoji pravomoc.

Senát odvolacího soudu se s touto interpreta­cí neztotožni­l.

„Pokud strážník nejednal v úmyslu způsobit jinému škodu či jinou závažnou újmu, nenaplnil skutkovou podstatu,“uvedl předseda senátu Jan Kareš. Dodal, že občan je povinen uposlechno­ut výzvu policisty či strážníka i tehdy, když by se později ukázala jako neoprávněn­á.

Soudce dále uvedl, že žádný zákon nestanovuj­e strážníkům povinnost nechat se natáčet za každých okolností. Stejskal natáčení z bezprostře­dní blízkosti a v situaci, kdy jeho totožnost byla známá, vnímal jako provokaci, což je podle soudu relevantní argument.

Kareš dodal, že neplatí ani argument státního zastupitel­ství, že se spor nedal řešit jinak než trestněprá­vně. Pokud se cítili poškozeni, mohli se podle něj oba muži obrátit na magistrát s nárokem o odškodnění, případně věc řešit občanskopr­ávní žalobou na náhradu majetkové škody.

I když je důležité, aby se policisté a strážníci vyvarovali zbytečného užití násilí, je třeba se vyvarovat kriminaliz­ace jejich zákroků, zakončil soudce.

Soud Stejskala původně loni potrestal pokutou 20 tisíc korun, ředitel však proti trestnímu příkazu podal odpor, a proto věc byla projednána v hlavním líčení. Soud pak věc předal do přestupkov­ého řízení, odvolací soud však rozhodnutí zrušil a případ musel být projednán znovu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia