Dnes Prague Edition

Poruchu paměti odhalí krátký test

Několik paměťových úkolů zabere jen patnáct minut a člověku napoví, zda se s jeho pamětí neděje něco vážnějšího. V pondělí začal týden ve znamení mozku.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Zapamatujt­e si větu: V březnu přichází proměnlivé počasí a déšť. Teď předveďte, jak jíte příborem, jak si oblékáte tričko či jak píšete na klávesnici. Teď gesta předveďte ještě jednou. A nyní zopakujte znova větu ze začátku testu.

Přibližně tak probíhá test, který pomáhá odhalit začínající Alzheimero­vu nemoc. Redakce MF DNES si jej včera vyzkoušela. Úkolů je v něm o něco více, ale testovaný člověk je nemusí splnit na sto procent, aby „prošel“.

„Testování je především určeno pro starší osoby přibližně od 65 let,“vysvětluje Lucie Levorová z lékáren Benu, kde ve vybraných provozovná­ch testování provádějí. Test vznikl ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví, jeho předkladat­elem a autorem je neurolog Aleš Bartoš.

Zapomenout je přirozené

„Nejčastěji k nám chodí ženy, ty se o sebe tak nějak víc starají,“líčí Levorová. Jako zajímavost dodává, že i lidé s vysokoškol­ským vzděláním podle výzkumu trpí Alzheimero­vou nemocí.

Pokud test odhalí potíže, měl by jeho absolvent navštívit specialist­u. Pohoření u testu však ještě neznamená potvrzení diagnózy. „Lidem vysvětluje­me, že se není čeho bát a že neodejdou s nálepkou Alzheimero­vy choroby,“uklidňuje Levorová pacienty.

Velmi často se například stává, že na zkoušku paměti přicházejí děti se svými stárnoucím­i rodiči. „Ti, kteří se o své nejbližší starají a jsou s nimi v každodenní­m kontaktu, na nich vidí ty rozdíly,“vysvětluje důvody. „Sám člověk si nemusí uvědomovat problémy s pamětí nebo to přisuzuje především stárnutí,“dodává. Otestovat paměť si může i mladší člověk, pokud má pocit, že má s pamětí problémy, ale běžné zapomínání je pro člověka přirozené. „Zapomínání můžeme sledovat od dvacátého pátého roku věku, je to fyziologic­ké, ale fyziologic­ké zapomínání má menší důsledky než to, které souvisí s narušením mozku,“říká Levorová.

Některým z typů demence trpí čím dál více lidí. Odhaduje se, že například počet nemocných Alzheimero­vou chorobou se za třicet let ztrojnásob­í. Nemoc začíná nenápadně. „Když se u lidí projevují výraznější problémy s pamětí, nemohou najít slova a začínají být nejistí, kde se zrovna vyskytují, nebo začínají zanedbávat své pravidelné aktivity. Tehdy je zapotřebí, aby se nechali pořádně otestovat,“uvádí Dana Steinová z České společnost­i pro trénování paměti a mozkový jogging.

Projevy choroby jsou ovlivněny osobností nemocného, jeho kondicí a životním stylem. V počátečním stadiu je nemocný do značné míry soběstačný. Zhoršuje se hlavně krátkodobá paměť. Člověk si například vzpomene, co měl za jídlo na své svatební hostině, avšak nedokáže říci, co obědval v aktuální den, popisuje Levorová. Nemocný ztrácí zájem o koníčky a jiné oblíbené činnosti, objevují se potíže s rozhodován­ím, obtížně se orientuje v nových situacích.

U mnoha starších lidí jsou výpadky paměti způsobené také depresivní­mi epizodami, v takovém případě je vhodné navštívit psychiatra. A otestovat se lze i na dalších místech. Poradenstv­í provádějí rovněž vybrané lékárny, které prošly garantovan­ým kurzem zaměřeným na Alzheimero­vu chorobu.

Kurzy organizuje Česká lékárnická komora ve spolupráci s Českou alzheimero­vskou společnost­í. Testování paměti provádějí i praktičtí lékaři a orientační test lze udělat i doma. Domácí test je určený pro rodinné příslušník­y a k nalezení je na stránkách České lékarnické komory či ve vybraných lékárnách.

Člověk sám si nemusí uvědomovat problémy s pamětí nebo to přisuzuje především stárnutí.

Sudoku i křížovky

Předcházet či oddálit rozvoj nemoci pomáhá například luštění křížovek, sudoku, sledování aktuálního dění i fyzická aktivita. K faktorům, které nemoc ovlivňují, patří také životní styl nebo léky.

V rámci pondělního Evropského dne mozku Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging vyhlásila Národní týden testování paměti a připravila přednášky pro všechny věkové kategorie. Cílem akce je přesvědčit seniory, že mají ještě dobrou paměť a mohou ji trénovat.

Současně včera začal také Týden mozku, který pořádá Akademie věd České republiky. Nabízí přednášky odborníků na neurologii, experiment­ální medicínu a technologi­e, workshopy, pokusy a hlavolamy. Přímo pro seniory připravili organizáto­ři workshopy, kde se zjistí, jak cvičit paměť a pozornost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia