Dnes Prague Edition

„Přišli jste na správné místo a včas, jste zdraví“

-

PRAHA Při příležitos­ti Evropského dne mozku startuje Národní týden trénování paměti, který organizuje Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging. „Když se v jakémkoliv věku dostanete k trénování paměti, může vám pomoci,“říká Dana Steinová, zakladatel­ka organizace, která včera vedla kurz paměti na Žižkově. Podobné přednášky se budou na různých místech v Praze konat do neděle.

Jací lidé k vám chodí?

Často přicházejí lidé, kteří mají obavy, že se s nimi něco děje. Říkám jim, aby přišli do kurzu, kde během dvaceti minut zjistí, že jsou na tom velice dobře. Dnes jsem měla přednášku, na kterou přišlo asi padesát lidí, a všichni byli ve značně pokročilém věku. Odhaduji, že ti nejmladší byli sedmdesátn­íci, a vím, že jedné studentce bylo devadesát let.

Co jste je naučila?

Za zhruba půlhodinu jsem je naučila pořadí všech apoštolů, jaké mají atributy, jak se jmenují, co drží v ruce a čí jsou to patroni. Pak jsem je z toho zkoušela na přeskáčku a všichni to bravurně zvládli.

Pro koho je trénování vhodné?

Trénování paměti je nesmírně efektivní pro zdravou populaci. Svým studentům jsem řekla, že oni všichni patří ke zdravé populaci, protože přišli včas ve 14.30 do sálu Přítomnost a našli jej, takže nejsou dezoriento­vaní v čase ani prostoru.

Pokud budu celý život trénovat paměť, budu si ve stáří schopná zapamatova­t to, co chci?

U každého dochází k procesu stárnutí a bylo by nečestné říkat, že pokud budete celou dobu trénovat paměť, budete ve skvělé kondici.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia