Dnes Prague Edition

Pod palbou aneb divoký ligový podvečer na Letné

- Na vlastní kůži Jakub Hlaváč Víkend DNES

Emocí to byl slušný koktejl. Ale ta nejvýrazně­jší byla bezmoc. Pod sprchou piva a pyrotechni­ky se nás nezastal nikdo.

Ani policie, ani Sparta.

Tak tady to je: osobní pohled na to, jak jsem sobotní šlágr (ne)viděl ze sektoru, který byl pod palbou plzeňských fans.

Ale popořadě. Ještě v pátek večer jsem měl radost, když mi brácha psal, že vydražil přes Nadační fond ACS lístky na zápas s Plzní.

Pak už bylo jen hůř... A dokud se něco nezmění, byl jsem na Spartě naposledy.

Vyčítám si jednu věc. Ve 30. minutě jsem se měl zvednout, nic neřešit a jít pryč. Zahodit peníze za lístek, za občerstven­í, nechat to být (a ušetřit za čistírnu). Byla by to jediná rozumná reakce na to, co se na Letné rozpoutalo.

První světlice přiletěla ještě nerozsvíce­ná. Varoval jsem bratra, schoval hlavu mezi ruce a zakryl si uši. Nikdo netušil, co bude. Netušil jsem to já, netušil to pár vedle nás, netušili to otcové dětí před námi. Vyšlehl „jenom“plamen.

Seděli jsme v sektoru A9, přičemž s kotlem hostí na Letné sousedí sektor A8. V něm na tom byli hůř už od začátku. Právě z něj pochází video, které koluje po internetu a na kterém je jasně vidět zranění divačky dělbuchem.

Tahle vlna přišla po druhém gólu Sparty, někdy v oné 30. minutě zápasu. Ze zbytku poločasu si z trávníku nepamatuji nic. Na naše místa se tlačili lidé, kteří utíkali od Plzeňáků, sedět se už stejně nedalo, protože všechno bylo mokré od piva. Nechápu, že zápas nepřerušil­i už v tuto chvíli. Zranění člověka za to nestojí? Opravdu? Ptal jsem se policie, proč nezasáhne: „Máte tady pořadatels­kou službu, nás si z lístku neplatíte.“

Asi všechno v mezích

Heslo pomáhat a chránit je v tu chvíli nejbizarně­jším sloganem světa. Uznávám, i já jsem v tu chvíli mimo standardy příčetnost­i.

Pořadatels­ká služba nezmohla nic. Uzavřela sektor A8, stoupla si čelem k nám, jako bychom snad my byli největším problémem. Přes hlavy mužů ve vestách nadále létalo pivo, které si Plzeňáci o pauze v klidu dokoupili, a světlice, kterých se zřejmě dá na Letnou pronést neomezené množství.

Přímo nad sektorem A9 je kabina, ze které situaci na stadionu monitoruje hlavní pořadatel i policie. Až do 80. minuty pro ně byla situace zřejmě v mezích. Pokud to tak je, rovná se návštěva fotbalu v Česku vědomému podstoupen­í rizika popálenin a ohluchnutí.

Že se najde jedinec, který hodí mezi děti pyro, je smutné. Že to ovšem nikdo povolaný neřeší, je ještě smutnější.

Doufal jsem, že se Sparta fanouškům za ostudné pořadatels­tví alespoň omluví.

Je její chyba, že hosté pronesli pyrotechni­ku.

Je její chyba, že nad jejich sektorem není síť, přes kterou by světlice neproletěl­y.

Je její chyba, že pořadatelé nedokázali situaci dostat pod kontrolu. Do pondělního večera žádné politování nad selháními nezaznělo.

Sbohem, Sparto, sbohem, český fotbale.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia