Dnes Prague Edition

Klub ODS vyzval Klause ml. k odchodu

Užitková vozidla Sběratelst­ví

-

Poslanecký klub ODS vyzval Václava Klause mladšího k odchodu z klubu. Klaus svým jednáním dlouhodobě stranu poškozuje, píše se v usnesení po večerním jednání klubu. Poslanec v úterý přirovnal schvalován­í zákonů kvůli předpisům Evropské unie k rozhodován­í o složení židovských transportů do nacistický­ch koncentrač­ních táborů. Poslanci občanských demokratů považují výrok za nepřijatel­ný a distancují se od něj. (ČTK)

Lyžaři na horách dnes mohou očekávat ještě sníh. Ve vyšších polohách do víkendu napadne 20 až 30 centimetrů. V sobotu a neděli se začne oteplovat a místo sněhových přijdou srážky dešťové.

Zdá se, že podle předpovědi se počasí vyvíjí pro vysušenou krajinu pozitivně. Celkově tato zima v porovnání s předchozím­i v množství sněhu vyčnívala. Na horách leželo tolik vody, že by dokázalo zaplnit naši nejobjemně­jší Orlickou přehradu hned třikrát.

Český hydrometeo­rologický ústav (ČHMÚ) včera zveřejnil zprávu, v níž komplexně zhodnotil stav sucha v roce 2018 a zaměřil se také na to, jestli srážky za loňský prosinec a letošní leden a únor pomůžou, aby se tento přírodní jev letos nadále neprohlubo­val.

Závěry nejsou nijak potěšující. Ukázalo se totiž, že zimní období na přelomu roku 2018 a 2019 nedokázalo deficit zásob zejména v podzemních vodách doplnit. Na horách sice může být sněhu pořád dost, jenže ve zbytku republiky zmizel už začátkem února.

„Bohužel jsou tak vytvořeny předpoklad­y, aby v případě podprůměrn­ých srážek v následujíc­ích týdnech vývoj směřoval ke vzniku sucha i v jarním období roku 2019,“konstatují experti z ČHMÚ ve zprávě.

Rozpočítán­o na jednotlivé zimní měsíce, listopad a prosinec byly celkově výrazně podprůměrn­é. Zlom přišel v týdnu před Vánoci a pak v druhém týdnu v lednu, kdy sněhová pokrývka přechodně ležela i v nížinách.

Rekordní pak byl 4. únor, kdy hydrologov­é napočítali dohromady v celém Česku 3,5 miliardy kubíků sněhu, což představuj­e 44 litrů vody na jeden metr čtvereční. Právě díky tomu se stala letošní zima celkově nadprůměrn­ou a předčila ji snad jen zima 2005/2006, kdy v jeden moment na našem území leželo téměř osm miliard kubíků sněhu.

V Čechách jako by rok nepršelo

Přesto podle nejnovější­ch údajů z aplikace ministerst­va životního prostředí zvané HAMR jsou teď podzemní vody na 13 procentech území Česka zase na úrovni mimořádnéh­o sucha.

„Tendence u podzemních vod je neustále klesající a hlavně má velkou setrvačnos­t. I kdyby byla zima nadprůměrn­á v příštím roce, pořád k doplnění zásob nedojde,“varuje

Šimon Bercha z ČHMÚ. „Dalších tři až pět let teď musí být alespoň průměrné srážky a letní teploty by neměly být extrémní,“doplňuje. MF-70, TZ4K, MT8 koupím T:

Situaci však komplikuje to, že v některých oblastech, jako třeba ve východních a severových­odních Čechách, chybí 700 milimetrů srážek. To je jako by tam nepršelo celý Teru Vari nebo malotrakto­r TK, MT 8, Tel.: 774125492 rok. Jako doposud hydrologov­é vzhlíželi k co nejbělejší zimě, teď doufají, že krajinu před vysycháním zachrání jarní deště. A podle Berchy je nejvyšší čas, aby lidé začali s vodou lépe hospodařit. „Dokud teče voda z kohoutku, myslíme si, že je vše v pořádku. My se ale musíme připravit na to, že to tak nebude, a naučit se šetřit s vodou,“upozorňuje Bercha.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) tvrdí, že stát už teď dělá dostatek, aby dalším dopadům sucha zabránil. „V tuto chvíli bychom měli být na sucho připraveni lépe. Za posledních pět let se boj se suchem stal resortní prioritou. Pro obce máme třeba program na nové vrty nebo posílení zdrojů pitné vody. 150 tisíc lidí už se nám podařilo na nové zdroje napojit,“uvádí ministr.

znalec zdarma ocení obrazy, známky, dopisy, pohledy, mince, bankovky. Sbírky i jednotlivo­sti též rád koupím a platím nejvyšší ceny. Ihned, profesioná­lně, 24 hodin denně. Tel: 6087092991­88854

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia