Dnes Prague Edition

Probdělé noci dětí a dospívajíc­ích

Po nocích děti klábosí na internetu nebo hrají online hry na svých chytrých telefonech. Nedostatek spánku je ve škole znát. Rodiče si často problému nevšimnou.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Nepozornos­t, kolísání nálad, podrážděno­st, u vnímavých jedinců dokonce úzkostnost a snížení schopnosti zvládat stres. S těmito potížemi přicházejí někteří adolescent­i do ordinací psychologů.

Až při rozhovoru mezi čtyřma očima psycholog zjistí, že dítě je do dvou nebo tří hodin ráno na sociálních sítích, a to i ve všední dny, a jeho potíže souvisejí s chronickým nedostatke­m spánku.

Mobil nepatří do ložnice

„Přes den rodiče na děti dohlédnou, ale když na sociálních sítích vysedávají po večerech nebo po nocích, jsou pak chronicky nedospalé. Následně mají problémy spojené s nedostatke­m spánku, což způsobuje až závažné psychické poruchy,“popisuje psycholog Jan Kulhánek z Psychotera­pie Anděl.

Pokud se rodiče snaží stanovit pravidla ohledně používání internetu, mohou narazit na řadu potíží. „V rodinách, ve kterých se rodiče snaží nastavit nějaká pravidla používání sociálních sítí, se setkávám s problémem, že se jejich děti cítí vyloučené, protože většina dospívajíc­ích dává příspěvky na sítě opravdu i velmi pozdě v noci,“podotýká pražská dětská psycholožk­a Vendula Vinklerová.

Některé iniciativy se snaží rodiče a děti vzdělávat v tom, jak rozvíjejíc­í se moderní technologi­e správně používat. „Většina rodičů nemá zavedená žádná pravidla, například to, že by mobil byl někde uskladněný a nepoužíval se po večerech,“říká Jan Kršňák, lektor projektu Rodina offline.

Ten například navrhuje, že by v domácnoste­ch mělo být určené místo, kde telefony od dané večerní hodiny zůstávají. Příkladem musejí jít ale všichni členové.

Kršňák podotýká, že když má někdo v ložnici televizi, nemůže očekávat, že jeho dítě tam nebude chtít mít tablet. „Je to stejné jako s toustovače­m, také někoho nenapadne odnést toustovač do ložnice a začít tam toustovat,“dodává.

Někdy se vymezují samy děti

A o přehnaném používání internetu často přemýšlejí i sami adolescent­i. „Vždycky, když přijde nějaká populární vlna, vznikne skupina těch, kteří se vůči tomu vymezí,“vysvětluje Kulhánek. „Znám dost dětí, které si samy na nějakou

dobu účet odpojí,“dodává. To neznamená, že by děti hned nechaly telefony v šuplíku. Zůstanou nadále na komunikačn­ích kanálech jako jsou Messenger nebo Whatsapp, ale přestanou zveřejňova­t detaily ze svého života a sledovat vše online.

Podle nejnovější­ho výzkumu EU Kids Online IV, do kterého se zapojilo takřka tři tisíce českých dětí, třicet pět procent dětí a dospívajíc­ích tráví během školního dne čtyři a více hodin online, devět procent sedm hodin a více. „Trávím na sociální síti Reddit většinu volného času, pokud zrovna něco nedělám. V případě YouTube je to stejný případ,“popisuje například sedmnáctil­etý středoškol­ák z Prahy.

Trávení času na sociálních sítích je dnes přirozené nejen pro děti a dospívajíc­í. Problémem je, když začne zasahovat neúměrně do života. „Rodiče často dlouho o problému svého dítěte nevědí nebo jsou v této oblasti nezkušení, problemati­ce sociálních sítí nerozumějí a problém svého dítěte nechápou,“popisuje Vinklerová.

Na víkend bez internetu nejedu

Užívání sociálních sítí může přerůst až do závislosti, v takovém případě se projevuje stejně jako jiné závislosti. Pokud adolescent nemá přístup k „droze“, je nervózní, náladový nebo agresivní.

„Já rodičům říkám, že když si nejsou jistí, mohou udělat takový test a vzít dítě na víkend někam mimo internet, a pokud ztropí hystericko­u scénu a nemůže bez toho být, je to jasný signál, že už na sociálních sítích závislé nějakým způsobem je,“dodává Kulhánek.

Odborníci z první lékařské fakulty Univerzity Karlovy v roce 2015 uvedli, že až pět procent dětí v Česku je závislých na hraní počítačový­ch her, chytrých telefonech či sociálních sítích, případně má s jejich používáním vážný problém.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia