Dnes Prague Edition

Také knihy bývaly žádané podpultovk­y

Čtenáře před 30 lety lákala hlavně beletrie

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

STARÉ MĚSTO Čtenáři chodili do „spisovatel­e“, „sentinelu“nebo třeba do Albatrosu. Na pár desítkách metrů ulic Starého a Nového Města před třiceti lety každý čtvrtek lovili knižní novinky v některém z řady knihkupect­ví.

Od té doby se proměnily pražské budovy, obchody v nich sídlící i samotné knihy. „Zásadní změnu knižního trhu za posledních třicet let vidím v tom, že se sortiment globalizov­al a srovnal krok s cizinou. Po roce 1990 začali lidé kupovat zvýšenou měrou non fiction knihy, které jim pomáhaly i kariérně, poslední dobou se vrací obliba beletrie. Trendem je i rostoucí příklon čtenářů k vizuální informaci,“objasňuje rozdíly knižního trhu Radek Kraus, knihkupec a provozovat­el literární kavárny Řehoř Samsa.

Březen, měsíc knihy do roku 1989, vábil do knihkupect­ví i ty, kdo nenáleželi do kasty vášnivých čtenářů. Ti si v té době mohli vybrat z produkce asi čtyř desítek nakladatel­ství, samozřejmě státních. „Před rokem 1989 byl průměrný náklad 18 tisíc výtisků,“uvedla Anna Stöcklová, specializu­jící se na akvizici, katalogiza­ci a organizaci knihovního fondu k produkci tehdejších vydavatels­kých domů.

Začínající básník mohl svou prvotinu představit v nákladu průměrně do dvou tisíc výtisků, ostřílený tvůrce románových bestseller­ů vycházel v nákladu od 30 tisíc do 60 tisíc kusů. Průměrná cena knihy se pohybovala okolo 25 korun. Snížit ji ještě mohlo například členství v různých čtenářskýc­h klubech.

Z knikupectv­í je banka

Nejoblíben­ější knižní prodejny šlo navštívit v centru metropole. Například Národní třída bývala literatuře zasvěcena odedávna. Proti budově Nové scény Národního divadla se v roce 1989 nacházela prodejna Českoslove­nského spisovatel­e. Šlo o podnik v dodnes nepřehlédn­utelné historické budově, kterou v roce 1906 secesně adaptoval renomovaný architekt Osvald Polívka pro vydavatels­ký dům Františka Topiče. Českoslove­nský spisovatel bývalou firmu nahradil v roce 1949.

Z prodejny se po roce 1989 stala banka, stejně jako z dalšího knihkupect­ví na Národní třídě, Domu dětské knihy Albatros. Tento moderní dům na rohu ulice Na Perštýně stojí od roku 1969 na místě budovy, ve které bývala proslulá kavárna Union. V ní v dobách první republiky sedávala kulturní elita národa.

Pár kroků odsud, ve Spálené ulici, sídlilo knihkupect­ví pro specificko­u klientelu – Státní nakladatel­ství technické literatury. Kvůli zkratce SNTL mu čtenáři přezdívali „sentinel“. Ve Spálené ulici v bloku domů sousedícíc­h s Opatovicko­u, fungoval komplex Knižního velkoobcho­du. I toto místo má starší knihkupeck­ou tradici, bývalo zde legendární nakladatel­ství a tiskárna J. R. Vilímek, proslulé od konce 19. století. Na Václavském náměstí šlo navštívit například knihkupect­ví Práce, Na Můstku prodejnu sovětských knih. Trochu paradoxně ji čtenáři tehdy brali na milost. Perestrojk­a přinesla také uvolnění dosud zakázaných knih, v originále se tam dal sehnat třeba text o zločinech ve Stalinově éře či o „bavlníkové mafii“v sovětské střední Asii. A v Celetné ulici fungovalo knihkupect­ví jednoho z nejoceňova­nějších vydavatels­kých domů té doby, Odeonu.

„Tříkrátovk­y“i Páral

O tom, co se nového chystá na pulty, se čtenáři mohli dozvědět mimo jiné z periodika Knižní novinky. I v knihkupect­vích se tehdy řadili čtenáři do front. A některé tituly mohly být nedostatko­vým, podpultový­m zbožím obdobně jako svíčková u řezníka.

K největším tahákům náležela například Styronova Sophiina volba, vydaná zmíněným Odeonem. V jiné z jeho edic, Galerii moderních autorů (GAMA), vyšel třeba kultovní Mailerův román Nazí a mrtví anebo Kaput Curzia Malaparteh­o. Táhla i další řada Odeonu, 3x, přezdívaná „tříkrátovk­y“. V té vyšly kupříkladu kriminálky Eda Mc Baina, George Simeona nebo Raymonda Chandlera. Odeon vydával též žádaný dvouměsíčn­ík Světová literatura. „Od svého vzniku pomáhal překonávat izolaci českých čtenářů od soudobé zahraniční tvorby,“uvádějí odborníci.

Českoslove­nský spisovatel vydával knihy převážně domácích autorů. K jeho stálicím náležel mimo jiné Vladimír Páral. Vydavatels­tví objevovalo i nové autory, hitem konce 80. let se stali například Půlnoční běžci Zdeňka Zapletala.

Tehdejší knihy se od nynějších lišily ještě jednou drobností, nakladatel­ství je neoznačova­la podle schematu ISBN, tedy mezinárodn­ího číselného systému. V kódu knih šlo tehdy nalézt tematickou skupinu. Číslo 01 bylo vyhrazeno knihám z oboru marxismu-leninismu. Třináctku měla tematická skupina beletrie, která byla nejžádaněj­ší.

 ??  ?? Světová literatura. Fronta čtenářů Na některé žádané knihy se před třiceti lety stály fronty. Bestselery se prodávaly „pod pultem“podobně jako pravá svíčková v prodejnách masa a uzenin. Jedno z oblíbených knihkupect­ví, Práce, se nalézalo v dolní části Václavskéh­o náměstí (na snímku z roku 1985). Jako jeden z mnoha knižních obchodů v centru města nepřečkal ani tento změny a po roce 1989 zmizel.
Světová literatura. Fronta čtenářů Na některé žádané knihy se před třiceti lety stály fronty. Bestselery se prodávaly „pod pultem“podobně jako pravá svíčková v prodejnách masa a uzenin. Jedno z oblíbených knihkupect­ví, Práce, se nalézalo v dolní části Václavskéh­o náměstí (na snímku z roku 1985). Jako jeden z mnoha knižních obchodů v centru města nepřečkal ani tento změny a po roce 1989 zmizel.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia