Dnes Prague Edition

Alimenty: nové způsoby vymáhání

Za neplacení alimentů bylo loni odsouzeno na pět tisíc lidí.

- Lada Režňáková redaktorka iDNES.cz

Pavlína Nemšáková výživné pro svého nejmladšíh­o syna vymáhá od roku 2005. První žádost podala, když synovi byly tři. „Tehdy jsem se snažila doložit maximum dokladů o tom, kdy a kolik na syna jeho otec přispěl,“popisuje.

Výživné soud stanovil na tisíc korun měsíčně. Zároveň musel bývalý partner zaplatit 38 tisíc za první tři roky synova života. Celou částku u sebe dodnes Pavlína nemá. A dluhy expartnera se hromadí dál.

Neplacení výživného je druhým nejčastějš­ím trestným činem v České republice, a to i přesto, že policisté rok od roku evidují méně trestních oznámení kvůli tomuto prohřešku.

Odsouzenýc­h neplatičů alimentů za loňský rok je dokonce podle dat ministerst­va spravedlno­sti nejméně za posledních deset let. V loňském roce to bylo 5 249 lidí. Obdobně hovoří i čísla policistů.

Neplatíš, neřídíš a nestřílíš

Zatímco v roce 2012 evidovali přes 14 tisíc trestných činů neplacení alimentů, loni to bylo „pouhých“osm tisíc.

Podle odborníků ovšem čísla úřadů neodrážejí skutečnou situaci v Česku. Asociace neúplných rodin uvádí, že na policii se obrátí pouze každý druhý rodič a zbytek volí jinou cestu – častěji se obracejí na organizace, které jim pomohou se získáním peněz. Změnilo se také chování samotných dlužníků. „Vědí, že v případě, kdy uhradí část jednou za tři měsíce, rodič nemůže jít na policii,“uvádí Iveta Novotná z organizace VašeVýživn­é.

Na policii se totiž může člověk obrátit kvůli neplacení alimentů až po čtyřech měsících.

Jedním z nejúčinněj­ších způsobů, jak dlužníka přimět platit, se ukazuje hrozba zabavení řidičského oprávnění. Jeho platnost mohou exekutoři pozastavit od roku 2013. Jen loni to udělali v 1 380 případech.

„Zabavení řidičského oprávnění pomáhá zejména u neplatičů, kteří jezdí do práce autem. Raději tak zaplatí,“přibližuje Pavlína Kubíčková z Alimentydě­tem.cz. Ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek (za ANO) by rád toto opatření rozšířil – třeba o zbrojní průkazy.

Podle legislativ­y dlužníkům v případě, že neplatí déle než zmíněné čtyři měsíce, hrozí odnětí svobody až na jeden rok. Pokud se dlužník vyhýbá placení alimentů úmyslně, hrozí mu odnětí svobody až na dva roky. Přísnější trestní sazba až na tři roky hrozí dlužníkovi, pokud způsobí neplacením dítěti hmotnou nouzi.

Nicméně i přes hrozbu vězení se doba vymáhání alimentů počítá na roky. Třeba v případě Pavlíny Nemšákové je to téměř čtrnáct let. Její expřítel u soudu naposledy doložil, že je nemocný, trpí depresivní­mi stavy a záchvaty, a tak není schopen pracovat a platit výživné. Synovi je nyní 17 let. Současná vláda se problém s alimenty zavázala řešit, tedy alespoň podle svého programové­ho prohlášení. Chce zavést takzvané zálohované výživné, o kterém se v Česku mluví již několik let. Za neplatiče by „zaskočil“stát, aby se rodiče a jejich děti nedostával­i do hmotné nouze.

Dlužné peníze by poskytly úřady a nedoplatek následně samy vymáhaly.

Zlepšení systému vymáhání výživného je prioritou pro ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). „Polovina rodin, kde je samoživite­l nebo samoživite­lka a alespoň jedno dítě, je ohrožena chudobou. To je špatně. Právě proto je pro mě prioritou, aby se vymáhání výživného zefektivni­lo,“nechala se slyšet.

Na koaliční radě, která se uskuteční příští týden, by měly resorty ministerst­va spravedlno­sti a práce společně předložit návrhy konkrétníc­h opatření, jak problém dlužných alimentů řešit. V balíčku by se mělo objevit i zmiňované zálohované výživné. Podle návrhu by stát ročně na náhradním výživném vyplatil přibližně 700 milionů korun.

Odsouzenýc­h neplatičů alimentů je nejméně za posledních deset let.

Nedobytné miliony

Zálohované výživné funguje nyní například v Německu. Zemi se ovšem nedaří vymoci na neplatičíc­h dluhy zpět. S velkou slávou se zálohované výživné nesetkává ani na Slovensku. Velké množství byrokracie kolem dokládání a žádání o něj rodiče spíše odrazuje.

Podle mluvčího resortu spravedlno­sti Vladimíra Řepky jsou chystaná opatření součástí prorodinné­ho balíčku. V něm by se měl objevit také návrh možnosti uzavřít dohodu o alimentech u notáře.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia