Dnes Prague Edition

Zemřel herec Stanislav Zindulka

-

PRAHA Jeho veselé „Rukulíbám“patřilo ke každému setkání od premiér po udílení cen; na letošní České lvy už nositel sošky za Babí léto nepřijde. Herec Stanislav Zindulka zemřel ve věku 86 let.

„Když se mu nemoc vrátila, věděl on i my, že už si nezahraje,“potvrdil Vladimír Procházka z pražského Činoherníh­o klubu, kde působil.

Když točil seriál Život je ples, který se právě reprízuje, shrnul Zindulka podstatu postav na hraně smíchu a dojetí, které tak brilantně hrál: „Člověk ví, kam figury směřují a že humorem zakrývají smutek, který před ostatními nepřiznají. Zkrátka jako furianti zahánějí to, čeho se všichni bojíme,“popsal.

Za komunistic­kého režimu mu byly scény v Praze uzavřeny, původně měl být zakázán i seriál Vlak dětství a naděje, v němž ztvárnil legendární­ho tatínka. Kamera Zindulku objevila již v půli 50. let, ale trvalo, než se dostal k větším rolím. Režiséři i diváci si však rychle oblíbili jeho něžnou, jímavou a nepodbíziv­ou komiku, jíž se vyznačoval jeho Fajst v seriálu Bylo nás pět i celá kolekce dědečků včetně filmu Báječná léta pod psa či řady pohádek.

Když v pětasedmde­sáti točil pozdní romanci Polibek na cestu, žertoval: „V poslední době pořád hraju hrdiny nad hrobem.“Nikdy si však neposteskl, že by zmeškal éru mladých hrdinů. „Patřil mezi frajery, kteří umějí přijmout i malou roli, jakou byl dráb Lorenc u nebeské brány v Andělu Páně,“připomněl režisér Jiří Strach a dodal: „Z jeho věčně dobré nálady a laskavosti byste mohli postavit katedrálu.“(spa)

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Roku 2016 s Cenou Thálie za celoživotn­í mistrovstv­í.
Foto: MAFRA Roku 2016 s Cenou Thálie za celoživotn­í mistrovstv­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia