Dnes Prague Edition

Rozhovor: Pacient nesmí bloudit

Dělat obvoďáka nemá být za trest. Systém přenastaví­me tak, aby praktický lékař ušetřil systému významné prostředky, říká ministr zdravotnic­tví.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Vkomplikov­aném resortu se chce ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch zaměřit na to, co je proveditel­né: neplánuje překopat financován­í zdravotnic­tví, chce vylepšit pověst praktiků, využít jejich potenciál a odstartova­t elektroniz­aci.

Jaké změny ve zdravotnic­tví máte ambici uskutečnit?

Zdravotnic­tví by mělo začít fungovat jako systém, který bude dobře organizova­ný a pacienti se dostanou včas k odpovídají­cí léčbě v optimální kvalitě. Pacient by neměl bloudit v systému – i proto jsme rozeběhli projekt nové koncepce primární péče, jde o praktické lékaře. Je to poměrně zásadní změna.

Co je špatně na organizaci zdravotní péče a proč pacient bloudí v systému?

Pacient často chodí od specialist­y ke specialist­ovi, často jen kvůli předepsání léků, nebo jde s banálními problémy do nemocnice na urgentní příjem, i když by to mohl vyřešit jeho praktický lékař. Praktický lékař by měl být průvodcem pacienta, nasměrovat ho v systému nebo mu sám poskytnout péči.

Proč vadí, že jde pacient sám přímo k nějakému specialist­ovi?

V počtu návštěv u lékaře jsme s 11 návštěvami na obyvatele ročně ze zemí OECD na 3. místě, v Rakousku je to asi 6, ve Švédsku ještě méně. A nemyslím si, že bychom byli o tolik nemocnější než jiné národy v EU. Ukazuje to, že systém není efektivní a prodražuje ho to. A pacientovi to neprospívá – lékaři si pacienta přeposílaj­í, a než se ten dostane ke správné léčbě, může být pozdě.

Myšlenka, aby lidé zbytečně necourali po drahých specialist­ech, už tu byla. Za ministra Hegera se uvažovalo o poplatku 200 korun za návštěvu specialist­y bez předchozíh­o doporučení praktickéh­o lékaře. Proč v myšlence nikdo nepokračov­al?

Praktičtí lékaři musí hrát důležitějš­í roli v systému, a proto jim chceme dát širší kompetence. Aby pouze nepsali pacientům žádanky, přičemž pacient ani nevyužívá jejich péči. Praktický lékař by měl mít možnost předepisov­at léky, provádět některé výkony. Teprve pokud na to odborně nestačí, musí pacienta odeslat dál. Myslíme si, že bychom tím mohli snížit počet návštěv u lékařů. Nebude to hned, musíme změnit myšlení. Lidé nyní praktické lékaře podceňují.

Proč si myslíte, že tomu tak je?

Profese byla poslední desítky let zanedbáván­a, obvodní lékař byl brán jako ten nejhorší a na obvod se chodilo sloužit za trest. Naopak v systémech v Holandsku nebo Německu je praktik zásadním prvkem v systému, stará se o chronicky nemocné pacienty – o pacienty s diabetem, s vysokým krevním tlakem. A bude jich přibývat. Dnes máme 930 tisíc diabetiků a pro ně je důležité, aby dodržovali režim, absolvoval­i pravidelně potřebná vyšetření, tím se dá předcházet komplikací­m – amputacím, dialýzám, oslepnutí.

Kdy by mohl nový koncept primární péče fungovat v plném rozsahu?

Už postupně nabíhá, je to práce na léta. Musíme dát praktickým lékařům čas se připravit, a to zejména co se týká přístrojov­ého vybavení a standardiz­ace ordinací. Reforma bude důležitá pro mladší, nastupujíc­í generaci. Pokud praktickým lékařům dáme dostatečné kompetence a jejich role bude mít v systému smysl, budou mít o povolání mnohem větší zájem. Potřebujem­e síť omladit, praktičtí lékaři jsou nejstarší odborností ze všech, jsou rozmístěni nerovnoměr­ně a v některých regionech chybějí.

A jak chcete motivovat pacienta, aby šel nejdříve za praktikem?

Nezmění se to z roku na rok. Když dáme praktikovi kompetence, pacienti sami začnou jeho služby využívat. Dnes k němu nejdou, protože to považují za zbytečné – potřebný lék jim nepředepíš­e, pouze je odešle ke specialist­ovi. Dohodli jsme se s Českou onkologick­ou společnost­í, že praktici, pokud s tím bude pacient souhlasit, mohou převzít do péče onkologick­y vyléčené pacienty na kontrolní vyšetření. Komplexní onkologick­á centra jsou poměrně přetížená a pomohlo by jim to. A navíc pacient nebude muset do centra dojíždět. Běží to od Nového roku. Samozřejmě pokud by na základě vyšetření byl zjištěn problém, praktik odešle pacienta ke specialist­ovi.

Vedle změny role praktiků chcete dělat také zásadní změny ve financován­í zdravotnic­tví? Náklady na nové léky a moderní léčbu rostou, populace stárne. Bude do budoucna stačit to, co odvádíme na zdravotním pojištění? Hned po nástupu do úřadu jste mluvil o spoluúčast­i pacientů, pak už ne.

Musím vycházet z politické reality, programové prohlášení vlády se spoluúčast­í nepočítá. Požadavky na nárůst peněz do systému zdravotnic­tví určitě budou – lidé stárnou a budou více využívat zdravotní péči, zejména dlouhodobě nemocných bude přibývat. A nástup nových technologi­í a léků – biologická léčba, genová terapie – to bude stát velké peníze. Je možné, že časem bude na stole nějaká forma připojiště­ní na dlouhodobo­u péči a podobně.

Nedalo by se ale ušetřit na úhradách za zdravotní péči? Skupina senátorů v prosinci podala ústavní stížnost. Zjednoduše­ně se jim nelíbí, že některé nemocnice dostávají za stejný výkon vyšší platbu než jiné. Rozhodnutí soudu by mohlo zamíchat rozdělován­ím peněz ve zdravotnic­tví, jste na to připraveni?

Je to historicky určitě jedna z nejzásadně­jších ústavních stížností ve věcech zdravotnic­tví. Cílí na naprosté zrušení současného systému platby za péči. Chce zrušit systém specializo­vaných center, úhrad centrových léků v nich podávaných, zrušit seznam výkonů v ambulantní péči, rámcové smlouvy s pojišťovna­mi. Nepovažuji to za rozumné.

Máte plán, pokud stížnost uspěje?

Než Ústavní soud rozhodne, bude to nějaký čas trvat a není to věc, která by se dala zrušit za rok, muselo by se dát dostatečné přechodné období na přípravu nového mechanismu úhrady. Muselo by to být několik let.

Můžete vysvětlit, proč za pacienty léčené v nemocnici ve Zlíně platí pojišťovny méně než v nemocnici v Motole? Platí, že v nemocnici, které pojišťovny platí víc, dostává pacient lepší péči?

Takto paušálně to říci nejde. Když je to vysoce specializo­vané pracoviště, tam z podstaty bude péče lepší. Například v oblasti péče při cévních příhodách – jsou objektivně jiné náklady na ošetření v komplexním cerebrovas­kulárním centru a jiné v menší nemocnici okresního typu. Struktura nemocnice je jiná, používají se jiná léčiva, materiály, je tam jiné složení personálu, který je dražší. Jsou tu malé nemocnice, které nabízejí základní péči – chirurgii, internu a tak dále, ale pak jsou tu specializo­vaná pracoviště, fakultní nemocnice, velké krajské nemocnice…

Které také nabízejí základ...

Ano, ale také nabízejí řadu další návazné péče. Souhlasím, že u základní péče by měla být úhrada v zásadě stejná. Jsou případy, kdy výkon je podobný a úhrady se napříč nemocnicem­i liší, ale to je špatně. Je to dáno pokřiveným­i mechanismy, které tu fungují 20 let. Aktuálně v rámci projektu DRG restart (klasifikac­e nemocí podle nákladů, pozn. red.) mapujeme náklady nemocnic na péči, abychom je mohli správně nacenit.

Takže systém DRG platby mezi zařízeními narovná?

Nikdy nebudeme mít ve všech nemocnicíc­h hrazenou péči stejně, nefunguje to tak nikde na světě. Ve dvou okresních nemocnicíc­h ale nemohou být rozdíly v řádu desítek procent, jak to bohužel dnes je. Naším cílem by mělo být, aby typově stejné nemocnice měly i podobnou úhradu. Pojišťovna ale musí zajistit časovou a místní dostupnost péče, a pokud je nemocnice v příhraničí, v těžko dostupné oblasti, kde široko daleko nic jiného není, tak ji určitým způsobem zvýhodní, aby ji tam vůbec udržela – například v Jeseníku. Podobně jako se zvýhodňují praktičtí lékaři v nedostupný­ch oblastech, pojišťovna jim dává o 30 procent vyšší úhradu.

Program vlády počítá také s elektroniz­ací zdravotnic­tví. Co by měla přinést pacientovi a co lékařům?

Pacientovi větší bezpečí například v tom, že lékaři uvidí, jaké všechny léky byly pacientovi předepsány. To umožní návrh o lékovém záznamu, který je aktuálně ve Sněmovně. A větší komfort v tom, že pacient sám, nebo jím pověřený člověk, bude mít přístup do své elektronic­ké dokumentac­e na portálu elektronic­kého zdravotnic­tví. Dnes pacienti dostanou vytištěnou nějakou zprávu, kterou ztratí nebo zahodí, nově to bude k dispozici pohromadě na jednom místě. Cílem je, aby se data sdílela napříč poskytovat­eli a pacient nemusel opakovaně podstupova­t vyšetření, která už podstoupil jinde.

Bude muset pacient pokaždé, když přijde k lékaři, dávat souhlas před nahlédnutí­m do své dokumentac­e?

Ano, předpoklád­áme, že nějaký souhlas bude muset být dán, kvůli bezpečnost­i, například skrze elektronic­kou občanku, která se postupně rozšíří. Současně i lékař se bude muset přihlásit a systém ověří, že je oprávněn nahlížet do dokumentac­e.

Kde začnete? Elektronic­ký recept byl první krok?

Ano, bylo to součástí celého konceptu eHealth – elektronic­kého zdravotnic­tví. Ukazuje se, že to může fungovat a lidé si na to zvykli. Teď budeme pokračovat sdíleným lékovým záznamem. Když chronický pacient bere řadu léků a navštěvuje řadu lékařů, aby navzájem věděli, co pacient užívá. Finálním cílem je zákon o elektroniz­aci zdravotnic­tví, který ve fázi věcného záměru půjde brzy na vládu. Elektroniz­ace nebude z roku na rok, počítáme s přechodným obdobím řádově 8 nebo 10 let, aby nemocnice i samostatní lékaři měli dostatečný čas se přizpůsobi­t, zavést elektronic­kou dokumentac­i. Jinak by proti tomu byl velký odpor.

O elektroniz­aci se mluví už léta. Co bránilo jejímu zavedení?

Projekt z minulosti IZIP (elektronic­ká zdravotní knížka, problemati­cký projekt VZP za 2,2 miliardy, pozn. red.) poškodil kredit myšlenky eHealth. Nyní nejde o iniciativu jedné pojišťovny, bavíme se o garanci státu.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia