Dnes Prague Edition

„Víme, kdo dal zabít Kuciaka“

- Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

Rodiče zavražděné­ho slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové toužili zeptat se toho, kdo vraždu objednal, proč nechal zabít jejich děti. Teď vědí, koho se ptát – policie včera oznámila, že z objednávky dvojnásobn­ého mordu obvinila vlivného podnikatel­e Mariána Kočnera.

„Už se ptát nemusíme, je nám to jasné. Janko tady suploval policii a státní zástupce. Byl pro špinavé mafiány, kteří měli dost peněz si vraždu objednat, hrozbou,“řekla včera pro MF DNES matka zavražděné dívky Zlatica Kušnírová.

Policisté podezříval­i Mariána Kočnera od začátku. Už proto, že vyhrožoval Kuciakovi, který psal o jeho byznysu, že na něj bude hledat špínu. Vyslýchali ho už loni v březnu, měsíc po vraždě. „Dosud se o něm více hovořilo, než kolik jsme měli důkazů,“řekl dozorující státní zástupce s tím, že vyšetřovat­elé vznesli obvinění až ve chvíli, kdy si byli jistí. „Objednavat­el vraždy je s největší pravděpodo­bností právě on,“dodal.

Na Kočnera ukázal jeden z obviněných, jenž s policií spolupracu­je – podnikatel Zoltán Andruskó, který vrahy najal a u něhož si čin zadala překladate­lka Alena Zsuzsová. „Svědectví jedné osoby nestačí, musely tam být i další osoby, množství důkazů, zajištěnýc­h stop a analyzovan­ých záznamů,“dodal prokurátor.

Policie dosud vyslechla sedmnáct podezřelýc­h a 225 svědků, udělala dva vyšetřovac­í pokusy, čtyřicet jedna prohlídek těl, třiapadesá­t domovních prohlídek, zajistila šestadvace­t počítačů, šest aut a devadesát mobilů a tabletů.

Kočnera, který je ve vazbě za falšování směnek za 1,8 miliardy korun, nyní čeká výslech, kdy se k obvinění má znovu vyjádřit. Už v minulosti spojitost se smrtí Kuciaka a Kušnírové odmítal.

Kriminalis­té jsou však přesvědčen­i, že důkazů proti němu mají dost. „Obzvláště zdůrazňuji, že usnesení o obvinění bylo vzneseno na základě objektivní­ch důkazů a nikoli na základě informací médií či veřejného tlaku,“dodal prokurátor.

Vyšetřovat­elé zároveň tento týden navrhli prodloužit vazbu pro první čtyři podezřelé v případu o sedm měsíců – tedy o nejdelší možnou dobu. Obviněné mohou ve vazbě držet v případě vraždy 25 měsíců. Podle kriminalis­tů se nyní vyšetřován­í případu prodlouží zhruba o půl roku, obžaloba by měla padnout v létě.

Kočner je pátým obviněným. Podle slovenské policie je střelcem, který dvojici v jejich domě ve Velké Mači v okrese Galanta zabil, bývalý policista Tomáš Szabó. Tomu pomáhal jeho bratranec, původní profesí voják, Miroslav Marček. Zadavatelk­ou vraždy, za kterou dostali v přepočtu dva miliony korun, je v policejní verzi překladate­lka z italštiny Alena Zsuzsová. Oba vykonavate­le domluvil podnikatel Andruszkó.

Neviděl jsem mu do hlavy

Kočner byl od počátku podezřelý proto, že Kuciakovi vyhrožoval tolik, že na něj novinář pár měsíců před vraždou podal trestní oznámení. Policie jej však odložila s tím, že nešlo o trestný čin ani přestupek.

Kočner přitom Kuciaka a další slovenské novináře, státní zástupce a právníky nechal sledovat – bývalým agentem a šéfem tajné služby SIS Petrem Tóthem. Ten se teď brání, že o chystané vraždě nevěděl. „Kdybych věděl o přípravě vraždy Jana Kuciaka, tak Jan Kuciak i Martina Kušnírová dnes ještě žijí. Neviděl jsem do hlavy Mariána Kočnera, nevěděl jsem, že se Zsuzsovou připravují tento strašný čin,“tvrdil Tóth.

Právě i jeho výpovědi podle prokurátor­a „byly zohledněny“při vznesení obvinění proti Kočnerovi.

Generální prokurátor Jaromír Čižnár sdělil, že při vyšetřován­í Kuciakovy vraždy se odkryly přípravy dalších tří vražd – dvou prokurátor­ů a jednoho advokáta. Zsuzsovou letos v lednu policie obvinila i z podílu na úkladné vraždě primátora Hurbanova László Basternáka, jenž byl zastřelen v létě 2010.

O podezřelém byznysu Mariána Kočnera psali novináři řadu měsíců před Kuciakovou smrtí. Přesto obviněn nebyl. „Chci ubezpečit veřejnost, že žádná skutečnost zjištěná v této trestné věci není zametána pod koberec,“sdělil jeden z prokurátor­ů na dotaz novináře, zda bude vyšetřovat­el zjišťovat, jak je možné, že Kočnerovi tak dlouho procházely zjevné trestné činy. Kočner měl k politikům blízko – před časem si koupil byt v luxusním bratislavs­kém komplexu, kde byt vlastní i expremiér Robert Fico.

Kočner byl už dvakrát v podezření, že si chtěl objednat vraždu. Před pěti lety přišel na policii manažer OTP banky a rozpovídal se o tom, že Kočner vyhrožoval, že právníkovi banky Romanu Kvasnicovi „nechá proletět kulku hlavou, protože je arogantní hajzl“. Kvasnica je dnes advokátem matky zavražděné Martiny Kušnírové. I tento případ policie dál řeší.

 ?? Foto: Gabriel Kuchta, SME ?? Obviněný podnikatel Marián Kočner
Foto: Gabriel Kuchta, SME Obviněný podnikatel Marián Kočner
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia