Dnes Prague Edition

Poslanci grilovali Faltýnka kvůli kauze Kapsch

- — Josef Kopecký

PRAHA Premiér a šéf ANO Andrej Babiš se na půdě Sněmovny zastal šéfa poslanecké­ho klubu svého hnutí a prvního místopředs­edy ANO Jaroslava Faltýnka. Na Faltýnkovo chování v tendru na systém výběru mýta se ho při interpelac­ích ptal předseda ODS Petr Fiala. „Není stíhání, není ani obviněn,“zdůraznil Babiš. „Je to kauza dvou lidí z ÚOHS a generálníh­o ředitele Kapsch,“prohlásil premiér.

„Udělejme znovu komisi a ať se to vyšetří,“vybídl předseda vlády a šéfovi občanských demokratů při interpelac­ích také řekl: „Kdo pochybí v hnutí ANO, skončí.“

Šéf ODS Fiala mu předtím položil sérii otázek. „Pověřil jste Jaroslava Faltýnka vyjednáván­ím s ředitelem firmy Kapsch a s ředitelem Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže? Jaký měl předseda poslanecké­ho klubu ANO mandát jednat za zády ministra dopravy o mýtném systému?“ptal se třeba Fiala.

„Byl jste informován o schůzce Jaroslava Faltýnka s předsedou Úřadu na ochranu hospodářsk­é soutěže? Považujete toto jednání Jaroslava Faltýnka za správné a etické?“pokračoval lídr občanských demokratů.

Faltýnek předtím vysvětlova­l poslancům, proč v roce 2017 vyjednával s Karlem Feixem, šéfem firmy Kapsch, která měla zájem pokračovat ve výběru mýta, a krátce poté také s Petrem Rafajem, šéfem Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. „Jsem také poslanec a podle zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, je poslanec oprávněn požadovat od členů vlády a vedoucích správních úřadů informace a vysvětlení potřebná pro výkon funkce...“řekl Faltýnek.

Prohlásil, že s Kapschem začal jednat v roce 2015, když expremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD hrozil, že odvolá ministra dopravy Dana Ťoka. A že se podařilo dohodnout, že byly zrušeny všechny nevýhodné dodatky smluv z let 2006 až 2015 a stát ušetřil 1,5 miliardy korun.

 ?? Foto: MAFRA ?? Dvojka ANO Jaroslav Faltýnek se hájil ve Sněmovně.
Foto: MAFRA Dvojka ANO Jaroslav Faltýnek se hájil ve Sněmovně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia