Dnes Prague Edition

Vražda Jána Kuciaka

-

● Slovenský novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová byli zastřeleni ve svém domku v obci Velká Mača 21. února 2018 ve 20.21. Policie hned oznámila, že střelec chtěl zabít Kuciaka kvůli jeho článkům, Kušnírová byla náhodnou obětí.

● Kuciak psal o italské mafii působící na Slovensku, jejíž chapadla pronikala do vysokých vládních kruhů. Rozhořčení Slováci demonstrov­ali proti vládě a premiéru Robertu Ficovi, který nakonec rezignoval.

● Kuciak rozkrýval také pochybné kšefty vlivného podnikatel­e Mariána Kočnera, jenž Kuciakovi kvůli tomu vyhrožoval, že na něj a jeho rodinu bude hledat špínu.

● Loni v září policie zatkla a obvinila čtyři lidi – údajného vraha, expolicist­u Tomáše Szabóa, jeho komplice Miroslava Marčeka, jenž ho na místo činu dovezl, podnikatel­e Zoltána Andruskóa, který oba najal, a zadavatelk­u Alenu Zsuzsovou. ● Policisté tušili, že nad ní stojí ještě někdo další, a letos 8. března obvinili Mariána Kočnera, jehož viní z objednávky vraždy.

Data z vyšetřován­í

Vyšetřovat­elé shromáždil­i 38 svazků a popsali 15 tisíc stran. Provedli 8 výslechů obviněných, 6 výslechů poškozenýc­h, 17 výslechů podezřelýc­h a vyslechli 225 svědků. Uskutečnil­i 1 konfrontac­i, 2 rekognice, 2 vyšetřovac­í pokusy, 53 domovních prohlídek, 1 prověrku výpovědi na místě činu. Zajistili 790 stop, 90 mobilů a tabletů, 13 harddisků, 26 počítačů, 6 aut a 50 terabajtů dat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia