Dnes Prague Edition

Trest smrti za přihlášení se k českému národu

-

Mezi zatčenými a k trestu smrti odsouzeným­i lidmi v době okupace figuruje i jméno hraběte Humprechta Czernina z Chudenic, příslušník­a staré české šlechtické rodiny.

Okupanti nezapomína­li a neodpouště­li, což platilo i pro šlechtice. Mladý hrabě byl totiž jedním z lidí modré krve, kteří se po vzniku protektorá­tu ohradili proti germanizac­i. Osmdesátka šlechticů ze třiceti tří starých rodin se přihlásila k sounáležit­osti s českým národem v deklaraci, kterou předala prezidentu Háchovi.

Pro mnohé z nich měl podpis tragické následky. Kromě uvalení nucené správy na majetek většiny z nich byli někteří odsouzeni k mnohaletém­u vězení. Bilanci celkové pozemkové újmy signatářů deklarace předložil dne 20. července 1945 ministru zahraničí Janu Masarykovi Jan Lobkowicz. „Z dokumentu vyplývá, že celkově česká šlechta přišla o 104 060 hektarů půdy. Za velkostatk­y zabavené ve prospěch třetí říše se majitelé nedočkali žádné náhrady,“popisuje historik Miloš Hořejš.

V červnu roku 1942 se stal obětí konspiračn­í akce kolínského gestapa i Humprecht. Při náhodné kontrole byla u lesního inženýra Františka Dvořáka, gestapácké­ho konfidenta, nalezena pistole. Tu si k němu do úschovy údajně dal právě Czernin. Hrabě se k vlastnictv­í zbraně nepřiznal, jenže v protektorá­tu platilo stanné právo. Pro neoprávněn­é vlastnění zbraně byli oba odsouzeni k trestu smrti a Czerninův majetek zámek Hlušice byl zkonfiskov­án ve prospěch Říše.

Po rozsudku oba na místě požádali o milost, kterou jim ještě týž den K. H. Frank udělil. Czerninovi trest změnili na doživotí. Odpykával si ho do 15. září 1944 ve věznici v Brandenbur­gu an der Havel.

Dvořáka čekal jiný osud, záhy byl propuštěn. „Humprechtu Czerninovi se takového přístupu nedostalo. Z věznice byl propuštěn až 15. září 1944 těžce nemocný a během několika dní zemřel na tuberkulóz­u,“dodává Hořejš. Případ měl dohru po válce, Dvořák byl odsouzen k deseti letům vězení za kolaboraci.

Perzekuce čekala i na šlechtice z Czerninova okolí. Ještě dříve než Humprechta zatklo gestapo jeho staršího bratra Rudolfa za poslech zahraniční­ho rozhlasu. O průběhu účelového vyšetřován­í si přál být informován sám K. H. Frank. Spolu s Czerninem byli vyšetřován­i a následně odsouzeni i jeho přátelé František Kinský a Karel Rohan. Rudolf Czernin si trest po více než tři roky odpykával ve věznicích v Kolíně, na Pankráci a v Terezíně. (row)

 ?? Foto: ÚSTR ?? Odsouzen na smrt Hrabě Humprecht Czernín z Chudenic.
Foto: ÚSTR Odsouzen na smrt Hrabě Humprecht Czernín z Chudenic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia