Dnes Prague Edition

Hračkáři se stěhují do virtuálníh­o světa

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Největší světoví hračkáři, američtí Mattel a Hasbro, ale také dánské Lego, více investují do nových technologi­í, kterými vybavují hračky. Ty pak ožívají nejen ve fyzickém, ale i v počítačové­m světě. Kompromis mezi hraním na koberci a na počítači či mobilech představuj­e takzvaná rozšířená realita.

Výrobci věří, že technologi­e, využívaná i jinde v byznysu, může v budoucnu generovat zajímavé příjmy i v prodeji hraček. Na letošním oborovém veletrhu v New Yorku zazněly odhady, že za hračky s touto technologi­í zákazníci do roku 2023 utratí desítky miliard dolarů. Zda je odhad reálný, či vysněný, se teprve ukáže. Všechny velké firmy však už loni tyto novinky uvedly na trh a letos chystají další.

Lego v minulém roce představil­o aplikaci s rozšířenou realitou, která umožňovala na chytrém telefonu v reálném prostředí – tedy třeba doma v pokoji – vytvořit projekci stavebnice s prvky počítačové hry.

Letos nápad posune dál. Na podzim vyšle do obchodů osm stavebnic s názvem Hidden Sides. V principu půjde o mobilní hru, jejíž součástí se stane předem sestavená klasická stavebnice. Ve hře s duchařskou tematikou ožije strašideln­ý dům, hřbitov nebo různé dopravní prostředky.

„Hraní vnímáme jako kombinaci fyzického světa s tím digitálním,“řekl MF DNES ředitel firmy Lego Group Niels Christians­en. Základem zůstává fyzická manipulace se stavebnico­vými díly, která je nutná pro plnění úkolů ve hře. Dítě si hraje v obou světech navzájem, na začátku však musí fyzický model složit a oskenovat mobilem či tabletem podobně jako při čtení QR kódů.

Hasbro, odvěký americký rival, na počítačové novinky konkurence letos odpoví prodejem světelného meče z Hvězdných válek, který budou moci děti využívat i k virtuálním soubojům s reálným protivníke­m. Rukojeti mečů ukrývají akcelerome­tr, gyroskop i technologi­i bluetooth pro sledování pohybu a odesílání dat do aplikace. V té postavy ze slavné filmové ságy, jako je Yoda, Rey či Vader, učí děti bojovým technikám.

Globální příjmy Hasbra loni klesly o 12 procent na 4,58 miliardy dolarů. Hospodařen­í v závěru roku se nezlepšilo.

Výrobce pistolí Nerf a robotů Transforme­rs však letos může zazářit na scéně díky řadě filmových novinek z dílny společnost­i Disney, jako je Captain Marvel, Příběh hraček 4, Ledové království 2 nebo Star Wars: Epozida IX. Do boje na filmovém plátně se pustil i Mattel, který ve spolupráci s produkční společnost­í Warner Bros. chystá filmy v hlavní roli s Barbie a Hot Wheels.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia