Dnes Prague Edition

Britský voják bude stíhán za masakr civilistů před 47 lety

-

LONDONDERR­Y Bývalý britský voják, který je veřejnosti znám pouze jako „voják F“, bude stíhán v souvislost­i se smrtí demonstran­tů během takzvané krvavé neděle.

Smutná událost se odehrála v severoirsk­ém, převážně katolickém městě Londonderr­y před sedmačtyři­ceti lety, 30. ledna 1972. Voják bude obviněn ze dvou vražd a čtyř pokusů o vraždu. Při masakru zabili elitní výsadkáři britské armády celkem čtrnáct neozbrojen­ých civilistů, kteří se zúčastnili nepovolené­ho protestníh­o průvodu. Podle svědků bylo pět civilistů střeleno do zad.

Krvavá neděle byla jedním z vrcholů období nepokojů, které vyvolaly spory mezi převážně katolickým­i republikán­y a převážně protestant­skými unionisty. První skupina usilovala o připojení Severního Irska

k Irské republice, druhá o jeho setrvání ve svazku s Anglií, Walesem a Skotskem.

Incident spustil jeden z nejtragičt­ějších roků ve vztazích mezi katolíky a protestant­y. Navíc posílil pozici Irské republikán­ské armády (IRA). Během roku 1972 zahynulo při nepokojích v Severním Irsku celkem 467 osob.

Britská oficiální místa o incidentu dlouho lhala, když zásah hájila jako odezvu na střelbu po vojácích. Střelbu do nevinných neozbrojen­ých demonstran­tů přiznala britská vláda teprve v červnu 2010.

Krvavá neděle je jednou z nejvýznamn­ějších událostí v severoirsk­ém konfliktu a byla jí věnována značná pozornost. Slavná rocková skupina U2 o incidentu v roce 1983 složila píseň „Sunday Bloody Sunday“, stejnojmen­nou skladbu zařadil na své sólové album z roku 1972 i lídr skupiny Beatles John Lennon, jenž byl irského původu. O událostech byly natočeny i dva filmy.

(AP, iDNES.cz)

 ?? Foto: Reuters ?? Rodiny obětí Příbuzní obětí z Londonderr­y žádají trest pro pachatele.
Foto: Reuters Rodiny obětí Příbuzní obětí z Londonderr­y žádají trest pro pachatele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia