Dnes Prague Edition

Jak by brexit bez dohody mohl ovlivnit ekonomiku

-

LONDÝN Propad libry, růst cen, odchod firem z Británie: brexit bez dohody, pokud na něj nakonec dojde, by byl podle expertů nejhorším scénářem pro britskou ekonomiku s vážnými dopady na spotřebite­le i výrobce a problémy by přinesl i v EU a v ČR.

Dopady na britskou

ekonomiku: Růst: Ekonomové předpoklád­ají, že obchod se ocitne ve vzduchoprá­zdnu, někteří dokonce předpovída­jí recesi kvůli šoku ze snížení výdajů domácností a obchodních investic. Guvernér britské centrální banky Mark Carney předpovídá dočasný pokles HDP, strmý růst inflace a nezaměstna­nosti a pád libry až o 25 procent.

Cla: Británie by se v obchodován­í vrátila k pravidlům Světové obchodní organizace, což může ve vztazích se zeměmi EU znamenat výrazné narušení dosud volného pohybu zboží všeho druhu. Vzájemný obchod zkomplikuj­e zavedení cel a netarifníc­h překážek.

Spotřeba: Ceny některých druhů zboží by mohly stoupnout jako důsledek zavedení cel, pokud do nich obchodníci cla promítnou. V obchodech také může chybět některé zboží včetně zeleniny a čerstvého ovoce kvůli zdržení kamionové dopravy na hranicích.

Průmysl a doprava: Brexit bez dohody by nejvíce postihl automobilo­vý průmysl. Zdržení kamionů by mohlo přinést narušení dodavatels­kých řetězců, případně až zastavení výroby kvůli nedostatku dovážených dílů, což může přimět některé firmy k odchodu ze země. Británie by takto mohla přijít o řadu zahraniční­ch investic.

Dopady na země EU:

Brexit bez dohody by mohl mít vážné ekonomické důsledky i pro EU. Podle údajů Mezinárodn­ího měnového fondu by se ekonomický růst ve zbývajícíc­h 27 zemích mohl zpomalit do roku 2030 až o 1,5 procenta, pokud se Británie vrátí k obchodován­í podle pravidel WTO.

Vzájemný obchod zkomplikuj­e zavedení cel, podle pravidel WTO by EU mohla na britské zboží uvalit cla v průměrné výši 2,8 procenta, zatímco britská cla na zboží z EU by mohla činit v průměru 3,6 procenta. Firmy odcházejíc­í z Británie by se mohly přesunout do zemí EU.

Dopady na ekonomiku v ČR:

Velká Británie je v posledních letech pro ČR stabilně čtvrtým až pátým největším exportním trhem. V případě brexitu bez dohody by se růst ekonomiky ČR podle ministerst­va financí snížil o 0,6 až 0,8 procentníh­o bodu, podle ČNB o 0,7 až 1,4 procentníh­o bodu. Kvůli odchodu Británie z EU bez dohody by české firmy mohly podle odhadu přijít přibližně o třicet miliard korun. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia