Dnes Prague Edition

Přepad ambasády KLDR. Byla za tím CIA?

- Redaktor MF DNES

Jiří Sládek

MADRID Ten příběh nepostrádá nic z napínavého špionážníh­o thrilleru. Vlivné mocenské hry v pozadí, spoutaná rukojmí i maskovaní útočníci, kteří odjíždějí z místa činu vozidly drahých značek.

Řeč je o nedávném přepadení severokore­jské ambasády ve Španělsku.

V pátek 22. února, pár dnů před summitem Kim Čong-una s Donaldem Trumpem, vtrhlo do budovy deset maskovanýc­h mužů s falešnými zbraněmi. Přítomné zbili, svázali a přes hlavu jim přehodili neprůhledn­é pytle. Pak začal výslech.

Od počátku bylo zjevné, že se nejedná o loupežné přepadení.

„Celá operace byla perfektně naplánovan­á a bylo hned jasné, že ji provedla skupina organizova­ná s vojenskou kázní,“citoval deník El País španělské vyšetřovat­ele. „Ti lidé velmi dobře věděli, co hledají, nakonec zmizely jen počítače a mobily,“pokračuje zdroj blízký vyšetřován­í.

Podle španělskýc­h policistů měli dva z mužů „přímé vazby na americkou CIA“, zbylých osm označili za jihokorejs­ké zpravodajc­e.

Zbylo mnoho otazníků

Na ambasádě pracoval v době útoku jediný diplomat, zbytek personálu tvořili asistenti a jejich rodinní příslušníc­i. Akci ukončila jedna z žen, která vyskočila z okna a přivolala pomoc, o pár minut později už útočníci zmizeli v tmavých vozech audi.

Po záhadném přepadení zůstává před vyšetřovat­eli víc otazníků než odpovědí. Zde jsou některé z nich.

Kdo tedy vlastně stojí za nenadálým přepadem?

Proč by měl někdo takový zájem zrovna o ambasádu v Madridu?

A co by mohlo následovat? Stopy vedou především ke Kim Hjok-čcholovi, bývalému severokore­jskému velvyslanc­i v Madridu, jehož Španělé před dvěma lety vyhostili v reakci na severokore­jské jaderné testy.

Kim Hjok-čchol se stal jedním z nejvěrnějš­ích mužů Čong-una: při přípravě nedávného vietnamské­ho summitu KLDR s Trumpem měl důležitou roli, ale již předtím byl hlavním vyjednavač­em s Washington­em o nukleárním odzbrojení.

Španělští vyšetřovat­elé z tajné služby CNI naznačují, že útočníci se mohli zajímat o elektronic­ké stopy, texty a data v počítači a mobilech, které bývalý velvyslane­c na místě zanechal. Podle listu El País se o bývalého velvyslanc­e zajímaly americké tajné služby už delší čas.

CIA oficiálně popřela jakékoli zapojení do přepadu v Madridu, španělská vláda ale označila toto vyjádření za „nepřesvědč­ivé.“

Pokud by se role CIA ve zmíněném přepadu potvrdila, jistě by to vedlo k diplomatic­ké roztržce mezi oběma zeměmi.

Jednak by to znamenalo porušení všech norem, chránících diplomatic­ká zastoupení, a navíc také to, že američtí zpravodajc­i operují na španělské půdě, aniž o tom má Madrid tušení.

 ?? Foto: archiv ?? Ostře sledovaný muž Bývalý velvyslane­c Kim Hjok-čchol.
Foto: archiv Ostře sledovaný muž Bývalý velvyslane­c Kim Hjok-čchol.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia