Dnes Prague Edition

Ukřižování Klause juniora

V ODS vrcholí dlouhodobý střet mezi Petrem Fialou a Václavem Klausem mladším. Pod hloupou záminkou jedné přepálené metafory. Najde strana sílu střelit se do vlastního spánku?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Už před třiceti lety americký právník Mike Godwin zformulova­l tzv. Godwinův zákon (fakticky spíše aforismus): „Pravděpodo­bnost, že se v diskusi objeví porovnání s Hitlerem či nacisty, se s růstem délky diskuse blíží jistotě.“I poslanec ODS Václav Klaus junior, muž tradičně razantních názorů i výroků, se chytil. Ne přímo na Hitlera, ale na Židy a koncentrák­y.

Během sněmovní debaty o problemati­ckém zákonu GDPR, tedy nařízení o ochraně osobních údajů, se historicko­u paralelou opřel do chabé suverenity českého parlamentu, spočívajíc­í už víceméně v potvrzován­í evropských norem. Kdyby použil třeba příměr s někdejším Českým zemským sněmem a vídeňskou Říšskou radou, jistě by to nenarušilo zívání kolegů v sále. On ale vstoupil na minové pole a zvolil metaforu s židovským výborem, schvalujíc­ím transporty vlastních lidí.

Metafora zbytečná, hloupá a v Klausově případě až překvapivá, protože je to právě on, kdo bývá z tábora politické korektnost­i nezřídka častován přívlastky z tohoto historické­ho období. Stokrát se může hájit, že příměr o židovském výboru byl sice přepálený, ale věcně odpovídají­cí – věci už se daly do pohybu. Klaus junior je u mnoha politiků včetně kolegů z vlastní partaje dost neoblíben, takže se strhla až hysterická vlna kritiky, zdaleka neodpovída­jící toxicitě jeho výroku.

Na kritiku odpověděl omluvou předseda ODS Petr Fiala a následně inicioval výzvu své sněmovní frakce, aby z ní Klaus odešel. Ten to nemá v úmyslu, takže stojíme před střetem, zda ODS svého aktuálně asi nejviditel­nějšího člena vyhodí z poslanecké­ho klubu i ze stranickýc­h řad.

Podpora z kulturáků

Co je vůbec tak fascinujíc­ího na jednom poslanci a řadovém členovi pražské ODS, který aktuálně disponuje jedinou – a nijak závratnou – funkcí předsedy školského výboru Sněmovny, že už dlouho hýbe partají a nezřídka i celým veřejným prostorem? Je to syn otce-zakladatel­e, ale to už dnes vzhledem k chladným vztahům Klause seniora se současným vedením ODS moc neznamená.

Odpověď je asi docela jednoduchá: geny se nezapřou, Klaus junior v mnohém připomíná Klause seniora, tedy někdejšího Klause z 90. let. Svým tahem na branku, schopností zaujmout a polarizova­t posluchače, formulovat razantní stanoviska, občas záměrně provokovat, převést sebesložit­ější problém na střet pravice s levicí nebo svobody s nesvobodou. A vysvětlit ho tak, že mu rozumí i tisíce čtenářů jeho populárníh­o sloupku na serveru Novinky.

Co ho spojuje s otcem (a bohužel s nemnoha současnými politiky), je také aktivita. Když dnes navštívíte nějaké menší město a míjíte plakátovac­í plochu, pak vedle vitrínek KSČM a KDU-ČSL se zjevně rok neobměněný­m obsahem představuj­e jediný kontakt s celostátní politikou plakátek, zvoucí do místního kulturáku na besedu s Václavem Klausem mladším na téma Inkluze a budoucnost českého školství. Úplně stejně vyhrával v 90. letech volby Klaus senior – zajel do poslední vesnice, potřásl si rukou s lidmi a vysvětlova­l jim své názory. Kdo jiný to dnes dělá? Snad Zeman a Babiš – a také u nich to spolehlivě funguje.

Není vůbec jisté, jestli by Klaus junior mohl někdy vést nějakou politickou stranu, možná je na to až příliš polarizují­cí a konfliktní osobnost. Ale paradoxně ztělesňuje mnohé, co dnes jeho ODS chybí.

Strana po průšvihu v roce 2013 a 8 procentech ve volbách pod novým předsedou Petrem Fialou vystoupala ve volbách 2017 na 11 procent. Teď za další rok a půl, skoro v polovině volebního období, osciluje mezi 11 a 15 procenty, tedy je na třetině až polovině podpory hnutí ANO. A ve všech průzkumech už ji porážejí druzí Piráti. Strana stagnuje, pod aktuálním vedením nadchne málokoho. Díky vlídnému politickém­u kurzu ji sice vzali na milost městští liberálové, ale nakonec stejně dají přednost atraktivně­jším Pirátům.

Zkuste se na ulici lidí zeptat, kdo tvoří současné vedení ODS. Anebo koho vůbec z této strany znají. Předsedu Fialu po sedmi letech v politice skoro pětina lidí ještě nezaregist­rovala, jeho pravou ruku Alexandru Udženiju dvě pětiny. O dalších ani nemluvě. A co teprve se lidí zeptat, co dnes ODS v politice chce a prosazuje?

Klaus šel do posledních parlamentn­ích voleb jako trojka pražské kandidátky. Jméno je samozřejmě bonus, ale k němu přidal pověst školského experta a kampaň si poctivě odchodil – někoho naštval, jiného zaujal. Dostal 22 614 preferenčn­ích hlasů, druhý nejvyšší počet v zemi, vklínil se mezi těžké váhy Babiše a Schwarzenb­erga. Po roce a půl bitev o inkluzi, EU nebo misi v Afghánistá­nu má teď jistě víc odpůrců, ale dost možná i víc stoupenců.

Když se Klaus junior před třemi lety vrátil do ODS, chvíli to vypadalo na zajímavý tandem: vlídný šéf Fiala a rafan Klaus. Pak začaly spory a střety a Klaus se stal vlastně jediným, kdo by mohl Fialu v partaji ohrozit. Od té doby se čekalo, kdy to praskne.

Teď si špičky ODS berou za záminku jednu hloupou metaforu z časů, o nichž se nežertuje. Přitom nic šokujícího ve straně, jejíž předsedové běžně mluvili o osvětimské lži, Grosstapu či noci dlouhých nožů.

I sám Fiala srovnával Babiše s Hitlerem, za jeho zpochybňov­ání role parlamentu...

Bude zajímavé sledovat, jestli dnešní mdlá ODS najde alespoň sílu Klause ze svých řad nekompromi­sně vyhodit – a pak už bez koule na noze stoupat ke světlým zítřkům.

Klaus je asi až příliš polarizují­cí osobnost. Ale ztělesňuje mnohé, co dnes jeho ODS chybí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia