Dnes Prague Edition

Uhelné tarify ministryně obchodu

- Jiří Koželouh programový ředitel Hnutí DUHA

Zatímco za obhajobu drahých dat pro zákazníky českých mobilních operátorů hoří ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové půda pod nohama, daleko méně pozornosti je věnováno její obhajobě zájmů těžebních firem proti zájmům lidí. Přestože uhlí patří státu, nízké těžební poplatky způsobují, že státní rozpočet sbírá každoročně jen drobky po miliardový­ch hostinách v sídlech těžařů.

Nejkřiklav­ější je příklad bývalé Mostecké uhelné a aktuálního vlastníka společnost­í, které z ní vznikly, Pavla Tykače. Ten jen mezi léty 2009 a 2017 vytáhl z nástupnick­ých firem 22 miliard korun na dividendác­h do firmy Czech Coal se sídlem v kyperském daňovém ráji. Státu za tu dobu poslal na poplatcích za vytěžené uhlí jen 800 milionů. Vláda nemůže nevýhodný obchod změnit, neboť uhelná lobby zabodovala v roce 2016 v parlamentu a prosadila do horního zákona pětileté moratorium na zvyšování poplatků. A právě rychlému zrušení moratoria se brání ministryně Marta Nováková, když v aktuální novele horního zákona navrhuje zafixovat nízké poplatky až do konce roku 2021.

Vláda se ovšem v programové­m prohlášení zavázala poplatky zvýšit. Nyní se rozhoupává sotva k tomu, že zruší moratorium, ale zvýšení poplatků odloží. To by znamenalo nesplnění vládního závazku. A hlavně by rabování nerostného bohatství pokračoval­o minimálně o dva roky déle. A je tu velká neznámá, jestli by budoucí vláda zrušené moratorium využila a poplatky zvýšila.

Peníze ze státního uhlí by měly sloužit lidem co nejdříve. K proměně ekonomiky Ústeckého a Karlovarsk­ého kraje či k výměně všech uhelných kotlů za moderní vytápění bude potřeba ještě hodně financí. Jsou to právě uhlobaroni, kteří na úkor zdraví lidí a úpadku „uhelných“krajů vydělávali miliardy. Nyní je nejvyšší čas, aby si utáhli opasky, i tak vydělají ještě dost. Je nutné pomoci horníkům najít nové uplatnění a samozřejmě kompenzova­t těžké podmínky života lidem v obcích v okolí dolů. Proto je potřeba rychle vyškrtnout ze zákona zákaz zvyšování poplatků z těžby a následně je nařízením vlády podstatně zvýšit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia