Dnes Prague Edition

Na silnicích jde o životy. U sousedů to berou vážněji

-

Spousta z nás touhle dobou vyráží po německých a rakouských dálnicích na lyže do Alp. Stejně jako při letním stěhování národů k moři je to užitečná příležitos­t porovnat si poměry v dopravě a chování řidičů. A nevychází to pro nás dobře.

Už delší dobu se u nás vede debata o tom, že by bylo dobré alespoň nějakými výraznými značkami varovat řidiče, kteří omylem najedou do protisměru. Před pár týdny ji přiživily dva případy, které se staly na Rokycansku a Mladoboles­lavsku a měly tragické následky. Zjara by se prý měly značky varující při jízdě v protisměru na rizikových místech objevit. Je to jednoduché opatření a dávno už by mělo být hotovo. Ale koho by překvapilo, kdyby i takhle prostý úkol narazil na nějaký zádrhel?

No a právě v Německu je to přesně naopak. V zemi, kde jsou dvě třetiny dálnic bez omezení rychlosti, je důraz na bezpečnost nesrovnate­lně větší. Kdo u nás ví o tom, že dostatečný odstup je podstatněj­ší parametr než to, jakou rychlostí se auto řítí? Dopravní experti na to sem tam upozorní, připomenou, že náraz zezadu, a tedy nedodržení bezpečné vzdálenost­i, je jedna z nejčastějš­ích podob dopravní nehody.

V Německu jsou dálnice obsypané varovnými tabulemi, které řidičům připomínaj­í, že by odstup od auta jedoucího před nimi měl odpovídat přinejmenš­ím polovině čísla, které mají na tachometru. Je to vzdálenost vypočtená pro dobu, za kterou je šofér schopen zareagovat na nebezpečí. Stejně jako u jiné metody, kdy mají řidiči dodržovat mezeru mezi bílými půlkruhy namalovaný­mi u krajnice. Na bezpečný odstup tam značky upozorňují prakticky pořád.

Tyhle věci totiž na většinu normálních a spořádanýc­h lidí fungují. Tak jako na ně fungují radary ve vesnicích a městech, které už se zabydlely i u nás a prostě jen informují, že člověk jede přes limit. Mnozí ho překračují nevědomky a po upozornění nohu z plynu sundají. To je asi tak nejvíc, co jsme pro prevenci rizikového chování na silnicích udělali. Jinak si na ni vlastně hrály jen reklamní poutače pojišťovny poskytujíc­í povinné ručení a havarijní pojistky.

My jsme se billboardů odvádějící­ch pozornost řidičů zbavovali léta. V Německu je reklama u dálnic zakázaná dávno. Ale zato jsou tu po vzoru brutálních obrázků asfaltovýc­h plic na krabičkách od cigaret k vidění příběhy Jürgena nebo Karin, nebo jak je pojmenoval­i, jejichž esemeska psaná za jízdy byla ta poslední, stála je život a zůstaly po nich dvě děti. Značky taky řidiče opakovaně upozorňují na udržování záchranářs­ké uličky, o níž jsme u nás donedávna neměli ani tušení a ještě pořád je osvěta v té věci úplně nahodilá.

Důkladná informační masáž je určitě jedním z důvodů, proč se tam šoféři chovají mnohem zodpovědně­ji. Pravidlo zipu platí i v tuzemsku už léta, ale v praxi to vypadá zoufale. Kdo se valí prázdným pruhem vpřed k překážce, je za piráta, ačkoli právě proto tohle pravidlo existuje – aby se využila kapacita silnice a kolony byly kratší. Tady někdo v krajním případě pruh zablokuje nebo při sjíždění odvážlivce nepustí. Za Rozvadovem už nikdo nevnímá snahu dojet vlevo, kam až to jde, jako vychytralo­st, ale jako legitimní a správné chování.

Doprava a řízení u nás startuje v lidech neuvěřitel­nou agresi, na jakou člověk za hranicí téměř nenarazí. V Čechách jede chlapík v levém pruhu a 130 km/h na jeho tachometru znamená, že nikomu neuhne, protože nikdo nemá co jezdit rychleji. Pak takový zpupný zdržovač narazí na zpupného předjížděč­e, který ho ztrestá vybržděním. Dálnice je tu rájem psychopatů ohrožující­ch všechny. Přitom se stejně budeme muset domluvit a navzájem snést. Jde o životy.

A u sousedů to berou o dost vážněji.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia