Dnes Prague Edition

Skleněné milování vily Tugendhat

Reálná vila Tugendhat a román Simona Mawera sledující dějiny Českoslove­nska na osudech jejích obyvatel jsou nezpochybn­itelnými pilíři filmu Skleněný pokoj. Ale proti návštěvě domu i četbě knihy dává snímek spíš ilustrovan­ou informaci než zážitek.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Navenek pohledný film to je, třebaže občas připomíná dobovou reklamu na auta, bydlení, cestování a oblékání. Ale o charaktere­ch klíčových postav, zejména provdaných přítelkyň, jejichž touhu po vzájemných něžných důvěrnoste­ch prozradí příliš brzy, jinak poví pramálo. Nejde jen o drobnosti, třeba že hlavní hrdinka nenosí brýle, jež si v předloze pohrávají s jejím vnímáním světa, nebo že za návratu po letech nemapuje známé kroky hůlkou. Liesel i její kamarádku Hanu sleduje snímek coby v podstatě neměnné vytříbené mondény, stárnoucí jen z vůle maskérů.

Chladná okázalost

Za odtažitost může částečně lačnost po zahraniční­ch hvězdách, neboť Hanna Alströmová i Carice van Houtenová podávají zaměniteln­ý výkon bez osobnější vazby k prostředí, částečně režisér, jenž je nutí zaujímat malebné pózy vždy a všude, zejména pak při intimitách. Sklon Julia Ševčíka k manýrismu dostal zelenou, každou scénu podřizuje vnějšímu efektu, což více či méně skryté vášně uvnitř komunity nutně zmrazí. Erotické napětí, významné pohledy, výjev typu Miss mokré tričko, lesbické doteky, onanie i drsně účelový akt, vše vyznívá okázale, studeně a strojeně, jako by i milování bylo stvořené ze skla.

Polohu trpné odevzdanos­ti ještě násobí melodramat­ická hudba, rušící i silnější okamžiky jako útěk na letišti, jenž se zhlédl v Casablance.

Zrádnost takzvaných „velkých evropských příběhů“vedle univerzáln­ích hereckých nádob a teprve druhého scénáře Andrewa Shaw, jenž z bohatého jazyka románu vytrhl pár dialogů a sex, vyplave na povrch především v druhé půli, kdy se Skleněný pokoj mění v dějepisnou kroniku určenou pro vývoz, tedy plnou stereotypů, šablon a vysvětlive­k. Zejména poválečné obrazy s doslovným zpěvem „Kupředu levá“a s buranskými orgiemi komunistic­kých mocipánů dokládajíc­ími smutný úpadek prvorepubl­ikové noblesy už patří k filmařském­u folkloru, o ztvárnění noci 21. srpna 1968 nemluvě.

Pastva pro oči

Ale aby nenastala mýlka: Skleněný pokoj rozhodně není průšvih, pouze vznešená nuda. Investovan­é peníze – rozpočet činil osmdesát milionů korun – jsou v dobové výpravě skutečně vidět, ovšem emotivní působivost samy zařídit nemohou. Paradoxem zůstává, že navzdory halasně zdůrazňova­ným mezinárodn­ím ambicím projektu se jeho nejúčinněj­ší položky našly doma.

Patří k nim jednak tuzemští herci téměř neviditeln­ých rolí Karel Dobrý a Martin Hofmann, jednak kameraman Martin Štrba, jenž dává každým záběrem vily Tugendhat najevo, že by nejraději odvyprávěl celý příběh jenom s ní, bez teatrálně aranžovaný­ch herců. A vlastně i jediný okamžik přirozenéh­o úžasu nad dotekem krásy zařídí vila, respektive její onyxová stěna.

Třebaže se zmiňuje hned v úvodu, na její zázračný duet se sluncem se vyplatí pročekat až do finále.

 ?? Foto: Bioscop ?? Vznešená nuda Dvě provdané ženy k sobě pocítí náklonnost, jejich scény jsou však podřízeny manýrismu, který všechny vášně zmrazí.
Foto: Bioscop Vznešená nuda Dvě provdané ženy k sobě pocítí náklonnost, jejich scény jsou však podřízeny manýrismu, který všechny vášně zmrazí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia