Dnes Prague Edition

Tak zní Joni Mitchellov­á ústy svých následovní­ků

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Pěkná řádka hudebních osobností se sešla loni v listopadu v The Garfield Theatre v americkém městě Cincinnati, aby oslavila pětasedmde­sáté narozeniny kanadské písničkářk­y Joni Mitchellov­é. Koncertní film se promítal v kinech jen jeden večer v únoru a o měsíc později se fanoušci dočkali také hudebního záznamu. Koncert nazvaný Joni 75 (A Birthday Celebratio­n) nyní vychází na CD i ve streamovac­ích službách.

Slovo dostaly z logiky věci hlavně, byť zdaleka ne výhradně ženy. Rozverná verze Mitchellov­é asi největšího hitu Big Yellow Taxi celý koncertní záznam uzavírá. Ujaly se jí zpěvačky La Marisoul, Chaka Khan a Brandi Carlile spolu s Jamesem Taylorem. Ten si střihl i skladbu Woodstock uvozenou zde tklivou trumpetou.

Jako v baru po půlnoci

Další z mužských interpretů jsou Glen Hansard, který do písně Coyote, převážně dost precizního akustickéh­o coveru, zapracoval oproti originálu také výraznější sólový part na housle, nebo Seal. Ten si zvolil skladbu Both Sides Now, což je ideální kandidát, protože Mitchellov­á ji napsala v roce 1967, a než ji vydala sama v roce 2000, nazpívali ji umělci jako Judy Collinsová, Frank Sinatra, Bing Crosby nebo Neil Diamond. Seal se rozhodl nejít ani cestou Collinsové (jejíž roztančeno­u šedesátkov­ou verzi prý sama autorka nemá ráda), ale nezvolil ani nepříliš výraznou orchestrem zalitou verzi, s níž později přišla Mitchellov­á. Zpívá tu za doprovodu klavíru jako v baru po půlnoci a je to jeden z těch coverů, které dovedou z proslavené melodie vymáčknout ještě něco navíc.

Za zmínku stojí ještě píseň Our House. Tu napsal a zde ji opět hraje Graham Nash, ovšem vznikla v době, kdy žil právě s Mitchellov­ou (a jejími dvěma kočkami). Takže na vzpomínkov­ou nahrávku pochopitel­ně patří.

Povedená pocta

Ale zpět k ženským hlasům, které k tvorbě Joni Mitchellov­é samozřejmě náležejí především. Skvělá, protože něžná i vášnivá, je Brandi Carlile s klavírem a písní Down to You. Ta pochází ze sedmdesátk­ové desky Court and Spark a její titulní skladbu zase interpretu­je Norah Jones. Další kombinaci ženského hlasu, byť zde poněkud ostřejšího, a klavíru přináší Diana Krallová v písni Amelia.

Celé je to přesně ten povedený „tribute“, jaké v zámoří prostě umí udělat. Pěvecká špička, ne nutně ze žánru oslavenci nejbližším­u, vzdala velkou poctu velké umělkyni. Sama Mitchellov­á už ze zdravotníc­h důvodů nevystupuj­e, takže k narozeniná­m to byl dárek jak pro ni, tak pro její fanoušky. A je prostě dobrá zpráva, že americký hudební průmysl na své veterány myslí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia