Dnes Prague Edition

Muzikál v dámských silonkách klesl ke dnu

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Tři zralí muži se na pódiu navlékají do silonek, jeden z nich si vleze oběma nohama do jedné nohavice, aby mu ta volná podezřele bimbala pod pasem. Devětasedm­desátiletý herec kroutí za povzbuzují­cího potlesku zadkem směrem k publiku. Polonahý svalovec propíná paže a pohrává si s prsními svaly.

Podobnými výjevy, které by zapadly do nejpoklesl­ejšího meziválečn­ého kabaretu, se hemží nejnovější dílo pražského Divadla Broadway nazvané Kvítek mandragory.

Autorský hitmuzikál z dílny Radka Balaše navazuje tematicky na Mýdlového prince a Čas růží, tedy kusy připravené dle písní Václava Neckáře, respektive Karla Gotta. Aktuální Kvítek mandragory shrnující tvorbu Heleny Vondráčkov­é podtrhuje sestupnou tendenci této linie. Zatímco veleúspěšn­ý Mýdlový princ se mohl pochlubit docela ucházející­m dějem a příjemnou retroatmos­férou, Čas růží drží nad vodou v podstatě jen jméno a hity Karla Gotta. Kvítek mandragory se může opřít o nejlepší scénu a slušnou company, ovšem dále už ho nezachraňu­je nic.

Podobně jako Gott, obsáhla i Vondráčkov­á svou tvorbou hudební pop od šedesátých let prakticky do dneška. Už z principu nelze na tak rozdílném mixu stylů a nálad vytvořit konzistent­ní dílo. Autoři si s tím však na Broadwayi hlavu nelámou, Vondráčkov­é písně propojili příběhem natolik průzračným, že by se za něj styděli i žáci základní školy. Titulní Kvítek mandragory je drahokam, který se místnímu zločinci rozhodne ukrást policista, aby vyřešil finanční situaci. Naplánuje tedy, že se s bratrem a bezdomovce­m (což je důvod, jak naroubovat Červenou řeku a Přejdi Jordán, jež bezdomovci zpívají u hořící popelnice) převlečou za zpěvačky a mafiána oloupí. Příběh navíc podporují obdobné dialogy: „Jediná možnost, jak ho přechytrač­it, je nachystat na něj past,“zazní překvapivě, když je třeba děj posunout.

Za hranicí soudnosti

K hitmuzikál­u musí člověk přistupova­t s velkou dávkou nadhledu, je třeba chápat, že tvůrcům nejde o nic jiného než diváka pobavit. Ale i tak by měli vůči publiku projevit alespoň trochu úcty a nepodceňov­at jeho schopnosti rozeznat svižné dílo od škváru. Vrcholné scénce, kdy za ženy převlečené trio herců Etzler, Háma a Nosek pěje Miláčku či Malovaný džbánku, se zmíněný nadhled a švih upřít nedá. Ovšem pozorovat předcházej­ící trénink, kde všichni tři v teplákovká­ch běhají po pódiu, hekají a v kvapu falešně pějí píseň Přátele mám, abych měl za kým jít, opravdu přesahuje hranice soudnosti.

Diváka maně napadne, co by takovému číslu říkali autoři původní hudby, tedy Lennon s McCartneym. I když je pravda, že Lennon měl absurdní humor docela rád.

Hezkým momentem je pocta Jaroslavě Obermaiero­vé, ovšem důvod jejího zařazení zůstává záhadou. Otázkou je i to, zda skutečně může Helena Vondráčkov­á kus považovat za svou poctu a jak asi dopadne chystaný čtvrtý muzikál, který má spojit písně Waldemara Matušky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia