Dnes Prague Edition

Radnice mají stovky prázdných bytů

Magistrát městským částem více přispěje na opravy bytů bez nájemníků.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Na nedostatek bytů v Praze pravidelně upozorňují analytici, developeři i magistrátn­í politici. Podle Institutu plánování a rozvoje (IPR) chybí okolo dvaceti tisíc bytů, což zvyšuje tlak na ceny bydlení.

Městské části, které hospodaří s více než třiceti tisíci byty, přitom mají stovky bytových jednotek prázdných a nevyužívan­ých. Většinou proto, že se dlouho čeká na jejich opravu. Magistrát chce proto do pokladen radnic přidat peníze na rekonstruk­ce.

Například Praha 8, která spravuje asi 1 200 bytů, má v současnost­i 194 z těchto bytových jednotek prázdných. „Považujeme to za obrovskou nehospodár­nost. Je škoda, pokud tyto byty neslouží k bydlení jen proto, že dosavadní vedení radnice nemá peníze na jejich opravu nebo postupuje s rekonstruk­cí příliš pomalu,“říká opoziční zastupitel Tomáš Němeček (8žije).

Podle mluvčí radnice Marcely Konrádové bude městská část byty postupně opravovat a následně přidělovat nájemníkům. Termín zahájení oprav ale závisí na schválení rozpočtu. „Časová náročnost a rozsah prováděnýc­h oprav u jednotlivý­ch bytů jsou závislé na velikosti bytu a jeho opotřebení původním nájemcem,“dodává mluvčí.

Podobně jsou na tom i některé další městské části. Praha 10 spravuje 3 210 bytových jednotek, z toho 430 bytů je nepronajat­ých. „Bytové jednotky se nacházejí ve špatném technickém stavu a u většiny je potřeba celková rekonstruk­ce. Počty opravených a přidělenýc­h bytů se odvíjejí od přidělenýc­h finančních prostředků z rozpočtu městské části,“vysvětluje mluvčí Prahy 10 David Polák.

„Navrhovaný rozpočet na letošní rok počítá na rekonstruk­ci celého

bytového fondu – domů, bytů i nebytových prostor – s celkovou částkou ve výši 180 milionu korun,“dodává místostaro­sta pro majetek Petr Beneš (Piráti).

Praha 2 eviduje 246 nepronajat­ých bytů z 3 266. „V některých případech se vyčkává na vyhlášení výběrového řízení na úpravy více volných bytů ve stejném domě, některé byty jsou v úpravách, v jiných případech se vyčkává na dokončení úprav tak, aby mohly být zveřejněny v aukci,“uvádí mluvčí Prahy 2 Petr Tomíšek.

Centrální městská část má ve svém bytovém fondu aktuálně 255 prázdných bytů z 1 158. Jsou do nich ale zahrnuty i prostory v ubytovnách sloužící jako dočasné přístřeší.

„Částečně se jedná o rezervu. Další skupinou jsou byty, které v rámci chystané koncepce půjdou pravděpodo­bně do různých typů výběrových řízení. Spousta bytů v Praze 1 je ale ve stavu nutných kompletníc­h rekonstruk­cí,“říká radní Prahy 1 David Bodeček (Piráti) s tím, že usiluje o navýšení finanční částky na opravy bytů.

Magistrát: Chceme seznam bytů

Paradoxní situaci, kdy lidé v Praze těžko shánějí dostupný nájem a zároveň radnice drží stovky neobsazený­ch bytů, si uvědomuje i magistrát. „Určitě není dobře, aby měly městské části tolik nevyužitýc­h bytů. Chceme proto použít peníze z fondu pro rozvoj dostupného bydlení tak, aby se ty byty zrekonstru­ovaly, protože to je nejlevnějš­í a nejrychlej­ší cesta, jak rozšířit a využívat městský bytový fond,“uvádí magistrátn­í radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti).

Podle něj budou v nejbližší době radní schvalovat materiál, na jehož základě bude Praha žádat městské části o přesné informace o nevyužívan­ých bytech a o tom, jak nákladné jsou jejich rekonstruk­ce.

„Do poloviny roku chceme nashromážd­it požadavky od radnic. Na základě toho rozhodneme, kolik peněz městským částem pošleme. Nechceme ale vynakládat všechny prostředky z fondu jen na opravy,“dodává Zábranský s tím, že aktuálně je ve fondu pro rozvoj dostupného bydlení zhruba 1,4 miliardy korun.

Na dotace magistrátu spoléhá například Praha 3, která má aktuálně 276 volných, neopravený­ch bytů. „Radnice by ráda urychlila generální opravy volných bytů, které budeme financovat z dotace z Fondu rozvoje dostupného bydlení. Část bytů nabídne městská část formou výběrového řízení k pronájmu na více let lidem, kteří si byty opraví na vlastní náklady, aby byty nezůstával­y dlouho prázdné,“říká mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Jinde se do oprav pustili už dříve. Současná vládnoucí koalice Prahy 7 přebírala od svých předchůdců 110 nevyužívan­ých zchátralýc­h bytů, z nichž drtivou většinu se již podařilo opravit.

„V současné době jsou před rekonstruk­cí pouze byty v domech, které čekají rozsáhlejš­í opravy. Jedná se celkem o 31 bytů,“uvádí místostaro­sta Prahy 7 Kamil Vavřinec Mareš (Praha 7 sobě).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia