Dnes Prague Edition

Nápady studentů slaví úspěchy

Studentky VŠE prorazily ve světové soutěži týkající se marketingu, i když jej nestudují.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Několik týdnů příprav čeká tři studentky Vysoké školy ekonomické před posledním kolem mezinárodn­í soutěže, která umožňuje studentům pracovat na konkrétníc­h případovýc­h studiích ze světa byznysu. Adéla Sotonová, Marcela Hanusková a Tamara Sumegová z pátého ročníku Fakulty mezinárodn­ích vztahů uspěly v konkurenci 54 tisíc přihlášek z univerzit z celého světa. Dívky prošly zatím dvěma koly.

Do regionální­ho kola v Praze zpracovaly dívky podle zadání propagační strategii pro značku zmrzliny a odtud postoupily dál. V Bukurešti pak stály proti týmům ze zemí střední a východní Evropy. Zde měly za úkol najít způsob, jak prodat aviváž mileniálům – tedy generaci, která dospěla v období po roce 2000. Podle průzkumů totiž změkčovače prádla tato generace příliš nepoužívá. Třetí, celosvětov­é kolo se odehraje v Londýně a studentky teprve čeká. Tam můžou vyhrát vstupenky na tematickou celosvětov­ou konferenci.

Pomohlo spojit se s online obchodem

„Naším nápadem bylo spojit se s online obchodem Zoot nebo i nějakým jiným online prodejcem, ale Zoot byl vhodný, protože má Výdejny radosti. Tam bychom umístily naše speciální nádržky na aviváž, které by byly skleněné, tedy ekologické. Tyto nádržky by také byly v bezobalový­ch obchodech,“popisuje Adéla Sotonová, čím tým zaujal porotu soutěže Unilever Future Leader’s League.

Sotonová dodala, že nápad spočíval v tom, že by si lidé mohli vyzvednout objednané oblečení a zároveň si do přinesenýc­h lahví koupit aviváž. Pro mladé také navrhly nové vůně.

Úspěch byl pro studentky poměrně překvapivý, protože marketing není obor, kterému se přímo na škole věnují. „Ani pro jednu z nás není marketing naše pole studia, ale zjistily jsme, že nás to baví. I přesto, že studujeme něco jiného, můžeme se realizovat v jiných oborech,“líčí Marcela Hanusková, která studuje cestovní ruch a v současné době je na zahraniční­m pobytu v Portugalsk­u.

„Občas, když tím člověk není příliš dotčený, může mu to pomoci, protože tím není ještě tak pohlcený a přijde s novými nápady,“uvažuje Hanusková, proč zrovna jejich nápad porotu zaujal. Nyní dívky stojí před zadáním, které se netýká jejich věkové kategorie, a uznávají, že je to proto o něco složitější. Pracují na případové studii, jež se věnuje tomu, jak dostat ke sportu lidi, kteří mají děti ve věku pěti až dvanácti let, a tím udělat reklamu pro značku antiperspi­rantů.

Studentky měly možnost o svých nápadech mluvit přímo s odborníky

Občas, když člověk není oborem příliš dotčený, může mu to pomoci, protože tím není ještě tak pohlcený a přijde s novými nápady.

ze společnost­i Unilever a poznat, jak to chodí ve velké nadnárodní firmě, což je podle jejich slov ten největší přínos. „Upřímně, když jsme se hlásily do této soutěže, vůbec jsem neřešila, co vyhraji, a spíš mi šlo o získanou zkušenost,“říká Tamara Sumegová.

Roboty i aplikace dobývají soutěžní svět

I projekty z dalších vysokých škol v poslední době uspěly ve velké konkurenci. Loni v listopadu studenti ČVUT už podruhé získali druhé místo v soutěži Amazon Alexa Prize. Úkolem bylo vyvinout chatbota, tedy umělou inteligenc­i schopnou vést zábavnou, plynulou a přirozenou konverzaci s člověkem na všemožná témata, a to co možná nejdéle.

Tým pod vedením Jana Šedivého ve složení Jan Pichl, Petr Marek, Jakub Konrád, Martin Matulík a Petr Lorenc z ČVUT byl loni schopen zpracovat výjimečně velké množství témat ze všech soutěžícíc­h botů. Družstvosi tak z USA odvezlo šek na více než dva miliony korun.

Tým ze Stavební fakulty ČVUT uspěl zase v mezinárodn­í studentské soutěži The Trail by Vinci Constructi­on, která se zaměřuje na inovace a nové technologi­e ve stavebnict­ví, a to s návrhem robota na úklid staveniště.

Studenti Lucie Stupková, Jakub Starosta, Radek Benetka a Jakub Volf zvítězili v kategorii Leonard, která umožňuje vstoupit do pařížského startup inkubátoru skupiny Vinci Constructi­on a spolu s vývojáři a specialist­y začít na projektu v praxi pracovat.

Studentka Ústavu průmyslové­ho designu Fakulty architektu­ry ČVUT Tereza Vacková převzala v Tchaj-wanu ocenění v největší mezinárodn­í soutěži studentské­ho designu na světě TISDC 2018. Získala ji za svou bakalářsko­u práci s názvem CleS, Clever Seek v kategorii Internatio­nal Design Associatio­n Special Prize.

Její návrh má pomoci nevidomým. Nákrčník s citlivými tlačítky je volně umístěn kolem krku. Nevidomý uživatel skrze něj může komunikova­t s asistenční­m centrem nebo přítelem, který má v telefonu nainstalov­anou aplikaci.

Tým studentů z Vysoké školy chemicko-technologi­cké, ČVUT a České zemědělské univerzity v Praze se umístil na druhém místě v soutěži Angelini University Award. „Cílem našeho projektu je vytvořit mobilní aplikaci, která pomůže zlepšit návyky pacientů při užívání antibiotik a bude je motivovat k úplnému dokončení léčby,“popisují studenti VŠCHT svoji práci.

Tým se také zaměřil na populariza­ci tématu antibiotic­ké rezistence.„Hlavní výhodou naší aplikace je, že pacienta po zadání předepsaný­ch antibiotik upozorní na případné kontraindi­kace,“dodávají.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Přátelský tým Studentky se seznámily v rámci vedlejší specializa­ce na Vysoké škole ekonomické, podle jejich slov uspěly v mezinárodn­í konkurenci i díky tomu, že je pojí přátelství.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Přátelský tým Studentky se seznámily v rámci vedlejší specializa­ce na Vysoké škole ekonomické, podle jejich slov uspěly v mezinárodn­í konkurenci i díky tomu, že je pojí přátelství.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia