Dnes Prague Edition

Dvě děti zabaví Špotákovou jako vysoká škola

-

PRAHA V červenci porodila druhého syna, v červnu chce být zpět v oštěpařské­m sektoru.

Takový plán si stanovila atletická šampionka Barbora Špotáková.

I po druhém mateřství hodlá zvládnout velkolepý comeback. „V první řadě musím být zdravá. A když se mi alespoň občas podaří přehodit půlku fotbalovéh­o hřiště, mohla bych v červnu startovat na Diamantové lize v Římě,“prozradila sedmatřice­tiletá oštěpařka závodící za pražskou Duklu. I když původně chtěla ještě na konci minulé sezony zvládnout nějaké menší závody, nakonec se stihla vrátit jen k tréninku.

Začala s ním v listopadu a od té doby už zvládla tři přípravné kempy. Na Lanzarote, v Nymburce a v Jablonci, odkud pochází. „Nemám ráda zimu, takže jsem během ledna pociťovala krizi. Ale věřím, že až bude delší dobu svítit sluníčko, tak že mi to dá tu správnou energii,“ těší se světová rekordmank­a, jejímž trenérem zůstal Rudolf Černý. „Před pár dny jsem při kvalitním tréninku v posilovně měla výborný pocit. Jako že už je to zpátky,“usmála se Barbora Špotáková.

V přípravě těží ze zkušeností i z pečlivě uchovaných tréninkový­ch deníků, v nichž jsou zaznamenán­y podrobnost­i vedoucí k jejím největším úspěchům.

Aktuální situaci přirovnává dvojnásobn­á olympijská vítězka k časům, kdy studovala vysokou školu. Zatímco tehdy musela dělit čas mezi trénink a skripta, nyní ho rozděluje mezi atletiku a výchovu potomků. „Ta porce odvedené práce je podobná, jako když jsem na vysoké škole chodila na denní studium. To jsem schopná zvládnout a docela to jde,“pochvaluje si Barbora Špotáková, kterou by na přelomu září a října mělo v katarském Dauhá čekat obhajování titulu mistryně světa. „Ten termín je docela pozdní, takže s přípravou není kam spěchat. Ale pokud se nebudu cítit dobře, nikam se nepohrnu, nechtěla bych být trapná.“

Hlavním cílem totiž jednoznačn­ě zůstává olympiáda v Tokiu, která je na programu v příštím roce. „Mám vedle sebe šikovného partnera a babičky, které obě hlídají. Bez téhle pomoci by to nešlo, čas mi nezbývá na nic jiného než na děti a atletiku,“uvedla oštěpařka pro ČTK. (gej)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia