Dnes Prague Edition

Slováci volí prezidenta

Vedla Čaputová, ale průzkumy před volbou prezidenta se už nesmí zveřejňova­t

- — Adrian Bobok, ČTK

BRATISLAVA Slovensko dnes volí prezidenta. Ze 13 kandidátů je největší favoritkou právnička Zuzana Čaputová. Před místopředs­edou Evropské komise Marošem Šefčovičem a soudcem Nejvyššího soudu Štefanem Harabinem by měla mít značný náskok.

Žebříček kandidátů však vychází ze starých průzkumů. Na Slovensku totiž platí zákaz zveřejňová­ní výsledků sondáží v období dvou týdnů před prvním kolem voleb a v den hlasování. Dřívější průzkumy proto nemohly zachytit případné změny nálady voličů během vrcholící kampaně. Očekává se, že žádný z kandidátů

nezíská více než polovinu hlasů a nástupce Andreje Kisky tak vzejde až z druhého kola přímé volby. To je plánováno na 30. března a postoupí do něj dva nejúspěšně­jší kandidáti z prvního kola.

Vyhrocená kampaň

„Více kandidátů je naladěno bojovněji vůči ‚systému‘. Kampaň byla vyhroceněj­ší – jak používaným slovníkem, tak vzájemnou kritikou kandidátů,“říká politoložk­a Aneta Világiová. Čaputová vsadila na potřebu navrácení důvěry lidí v instituce a v politiku, což se v zemi stalo jedním z hlavních témat po loňské

vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Čaputová, kterou podpořil i Kiska, příliš nezdůrazňo­vala své liberální postoje. Právě kvůli nim se stala terčem kritiky například ze strany politiků nejsilnějš­í vládní strany Směr bývalého premiéra Roberta Fica či ze strany církve. Kandidátka, která odmítla vést útočnou kampaň, podpořila možnost adopcí dětí homosexuál­ními páry, byť katolické Slovensko dosud nezavedlo ani registrova­ná partnerstv­í osob stejného pohlaví.

Liberální názory Čaputové využil dlouholetý diplomat Šefčovič, který se přihlásil k tradiční rodině a ke

křesťanský­m hodnotám. Sice se označuje za nezávisléh­o kandidáta, ale v kampani ho i finančně podpořil Směr a Šefčovič vystupoval také na mítincích Směru. Převzal i některá sociální témata Směru, vůči kterému se Čaputová vymezila.

Ještě na začátku února Šefčovič vedl. „Čaputová je kandidátka, která se silně spoléhá na svou vizi a příspěvek ke stabilizac­i poměrů na domácí politické scéně. Pro Šefčoviče je výstavní skříní působení v zahraniční politice,“říká Világiová.

Kontroverz­ní soudce Nejvyššího soudu Harabin v kampani zase vystupoval proti EU a označoval se za

jediného národního kandidáta. Podle politoložk­y stavěl hlavně na kritice politickýc­h elit a systému jako takového, byť na rozdíl od Čaputové a Šefčoviče by v domácí vysoké politice nebyl nováčkem. Harabin v letech 2006 až 2009 zastával funkci ministra spravedlno­sti.

Úřadující prezident Kiska, kterému pětiletý mandát skončí v polovině června, se o znovuzvole­ní neuchází.

Zvolení prezidenta v prvním kole se nepředpokl­ádá i s ohledem na volební účast. Slováci v zahraničí nemohou prezidenta volit na ambasádách ani se zapojit koresponde­nčně.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia