Dnes Prague Edition

Na návštěvě za oponou

Setkání se západními diplomaty a politiky. Pro disent to byla vítaná podpora proti režimu.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Pomník ve tvaru stínu stromu připomíná v jednom parku v pražských Střešovicí­ch nizozemské­ho diplomata Maxe van der Stoela. Byl prvním západoevro­pským politikem, který kontaktova­l českoslove­nský disent, Chartu 77, prostředni­ctvím jejího mluvčího Jana Patočky.

Českoslove­nský normalizač­ní režim byl na začátku roku 1977 ve velké izolaci, o návštěvu nizozemské­ho ministra zahraničí tehdy velmi stál. Nizozemci souhlasili s podmínkou, že se bude otevřeně mluvit o všech tématech včetně lidských práv.

S delegací přiletěl i novinář Dick Verkijk, který tajně zařídil 1. března 1977 setkání s chartisty. Jen s některými. Třeba Václav Havel byl tehdy ve vězení, Jiří Hájek v domácím vězení.

Ministr van der Stoel se sešel v hotelu InterConti­nental s Janem Patočkou, profesorem filozofie, kterému oba totalitní režimy znemožnily učit. „Jsem mluvčí Charty, ale mluvit jsem dosud mohl jen málo,“znějí slova profesora Patočky na magnetofon­ové nahrávce novináře Verkijka. Patočka diplomata upozornil na kampaň vedenou proti Chartě, na metody používané proti jejím signatářům. Podstatu Charty 77 shrnul v jedné větě: „Jde nám o to, aby byla dodržována platná ústava a platné českoslove­nské zákony. Nic víc,“řekl tehdy.

Brali Chartu vážně

Van der Stoel upozornil Patočku na to, že nizozemská vláda trvá na dodržování závěrů helsinské konference – jak se k tomu podpisem zavázal prezident Gustáv Husák.

„Přijetím Patočky – dokonce na stejném místě jako při svém příjezdu přijal tehdejšího ministra zahraničí ČSSR Bohuslava Chňoupka – dal Van der Stoel najevo, že bere Chartu 77 vážně,“říká historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitníc­h režimů.

Podle Blažka tak založil tradici, kdy se ani jiní západní politici postupně Snídaně na ambasádě nebáli s disidenty stýkat. Díky kontaktům mezi disentem a západními diplomaty se roky dařilo do Českoslove­nska posílat zakázané knihy, dokumenty.

První setkání bohužel mělo tragickou dohru pro profesora Patočku. Hned po odletu nizozemský­ch diplomatů si pro něj přišla StB. Brutálně a opakovaně ho několik dnů vyslýchala, až se zhroutil a s mozkovou mrtvicí byl odvezen do nemocnice, kde 13. března zemřel, ani ne dva týdny po setkání s van der Stoelem. Nikdo nepochybov­al, že mrtvice sedmdesáti­letého filozofa byla následkem vyčerpávaj­ících výslechů. Jeho pohřeb na pražském Břevnově, za asistence StB, se konal před 42 lety, 16. března 1977.

K nejznámějš­ímu setkání disentu a Západu došlo na jiné schůzce. V prosinci 1988 přijel do Prahy francouzsk­ý prezident François Mitterrand. Byl vůbec prvním prezidente­m Francie, který do Prahy přijel a vůbec první hlava státu, která s disentem jednala. Ještě před příjezdem do ČSSR jasně deklaroval, že se chce sejít nejen s vládnoucím­i komunistic­kými politiky, ale i s opozicí. Osm jejích představit­elů pozval na snídani na velvyslane­ctví, která se odehrála ještě před setkáním s Gustávem Husákem.

Českoslove­nská vláda si od setkání s francouzsk­ým prezidente­m slibovala užší ekonomicko­u spolupráci, ale pro Francii byla stejně důležitá i lidská práva. Setkání s disidenty si Mitterrand stanovil jako podmínku také při dalších oficiálníc­h cestách za železnou oponu. Třeba v polském Gdaňsku poobědval s Lechem Walesou, šéfem polské Solidarity.

 ?? Foto: Velvyslane­ctví Francie v ČR ?? Mitterrand jednal s opozicí dřív, než se sešel s Husákem.
Foto: Velvyslane­ctví Francie v ČR Mitterrand jednal s opozicí dřív, než se sešel s Husákem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia