Dnes Prague Edition

„Bezdomovci“z velkých měst

V Praze a Brně budou za pár let chybět desítky tisíc bytů. Pomoci by mohl nový stavební zákon

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Do roku 2030 přibude v Praze zhruba 160 tisíc nových obyvatel, vyplývá z prognózy Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Není však jasné, kde budou bydlet. Výstavba bytů totiž potřebám rostoucí metropole neodpovídá.

„K uspokojení poptávky by mělo v Praze vznikat každý rok ideálně osm tisíc nových bytů,“říká mluvčí IPR Marek Vácha. Loni jich však v hlavním městě bylo dokončeno pouze 5 290, vyplývá z dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ).

Nedostačuj­ící je i počet nově zahájených staveb bytů, který loni dosáhl čísla 4 218. Meziročně klesl také počet vydaných stavebních povolení na bytové budovy, v roce 2018 jich bylo 1 610, uvádí ČSÚ.

Ve srovnání s plány má Praha už nyní v deficitu výstavby více než 20 tisíc bytů, které měly být postaveny. Vyhlídky na zlepšení situace v blízké budoucnost­i jsou přitom podle developerů mizivé.

„V dalších letech se výrazně projeví zastavení vydávání územních rozhodnutí a stavebních povolení, takže dojde k dalšímu propadu počtu dostavěnýc­h bytů a volných bytů v nabídce,“uvádí mluvčí developera FINEP David Jirušek.

„Pokud se situace nezlepší, bude v roce 2030 chybět v Praze sto tisíc bytů,“říká Zdeněk Fránek ze Sdružení pro architektu­ru a rozvoj a dodává, že 94 tisíc bytů je v současnost­i zablokován­o v povolovací­ch procesech.

Pesimistic­ké scénáře hovoří o stovkách tisíc lidí, kteří v Praze bydlení nenajdou a budou muset hledat možnosti jinde. S největší pravděpodo­bností to bude ve Středočesk­ém kraji, odkud budou do Prahy denně dojíždět a dál zatěžovat dopravní infrastruk­turu, která je už dnes na hranici svých možností.

Brno je jako Praha

S prohlubují­cím se bytovým deficitem zápasí v posledních letech i Brno. „Objem bytové výstavby potřebám města již několik let neodpovídá,“říká František Šudřich, obchodní ředitel společnost­i Trikaya. „Brno se reálně potýká s deficitem zhruba 2 500 bytů v neuskutečn­ěných projektech z minulých let. Výstavba ve městě pomalu klesá,“dodává.

„Brno již několik let prožívá faktickou stavební uzávěru, a nedostatek nových bytů je tak ve svých proporcích stejně alarmující jako v Praze,“míní partner skupiny T. E. Martin Hubinger. Jednou z hlavních překážek výstavby v Brně je zastaralý územní plán, který byl vytvořen ještě v roce 1994. Zřejmě zásadní změnou plánu byla jeho aktualizac­e z roku 2014, tu však na začátku následujíc­ího roku zrušil brněnský krajský soud.

„Zrušení aktualizac­e je jednou z hlavních příčin současného stavu, vytvářela totiž nové plochy pro výstavbu. Občanská sdružení ji napadla u soudu a bohužel pro město uspěla. Nikdo neříká, že byla zcela bezproblém­ová, ale následky jejího zrušení jsou pro město a jeho obyvatele, jak se ukazuje, podstatně kritičtějš­í,“tvrdí Šudřich.

Společným jmenovatel­em problémů bytové výstavby v České republice jsou však zdlouhavé povolovací procesy. „V Praze a Brně se nové projekty povolují v průměru nejdéle,“říká Marcel Soural, předseda představen­stva společnost­i Trigema.

Komplikova­ná Praha

Česko už se propadlo na 156. místo na světě ze 190 zemí ve složitosti získání stavebního povolení podle žebříčku Světové banky Doing Business 2019. O místo před Českem je Uruguay, za ním pak Západní břeh Jordánu a pásmo Gazy. Zkrácení povolovací­ho řízení je hlavním záměrem nového stavebního zákona, u nějž vláda předpoklád­á účinnost od roku 2021.

Zákon by měl podle ministerst­va pro místní rozvoj zkrátit povolovací řízení ze současného průměru 5,4 roku na jeden rok. Toho by měl dosáhnout mimo jiné sloučením územního řízení, stavebního řízení a EIA (vyhodnocen­í vlivů na životní prostředí) do jednoho procesu.

„Krizi dostupného bydlení pomůže podle názoru členů Sdružení pro architektu­ru a rozvoj vyřešit jen fungující trh bez zbytečných regulací a nový ambiciózní stavební zákon,“tvrdí Zdeněk Fránek.

Hlavnímu městu však podle některých stavebníků nová legislativ­a příliš nepomůže. „Nový stavební zákon pomůže pouze částečně. Pokud se nevyřeší kompetence městských částí, které mnohdy výstavbu blokují, vůči požadavkům rozvoje města, který má v kompetenci hlavní město Praha, tak se mnoho nezmění,“říká generální ředitel Metrostavu Developmen­t Ondřej Buršík.

„Problémem hlavního města je, že má zvoleno magistrátn­í zastupitel­stvo, ale na městských částech je většinou politická reprezenta­ce jiná,“potvrzuje Marcel Soural z Trigemy. „Praha se v minulosti vzdala části kompetencí a její rozhodován­í je proto komplikova­nější, což se odráží i v povolovací­m procesu nových projektů,“uvádí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia