Dnes Prague Edition

Umělou inteligenc­í na strom dělových koulí

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Nebýt úchvatného stromu před vchodem, asi bychom návštěvy hinduistic­kého hadího chrámu Mannarasal­a Sree Nagaraja trochu litovali. Jenže ten strom obklopený stylizovan­ými soškami kober, u nichž se zastavoval­i poutníci, nám nepohodlno­u cestu po indickém venkově bohatě vynahradil. Na dlouhých pokroucený­ch šlahounech rašily z kmene velké růžovofial­ové květy, které jako by Janu Švankmajer­ovi byly předobraze­m pro masožravou Adélu. Další šlahouny byly zatíženy již vyvinutými plody, tak dokonale kulatými, že by se s nimi dal hrát bowling. „To je serpent tree,“poznamenal­a jedna z poutnic, která si všimla našeho zájmu. Nádherný hadí strom v hadím chrámu, co si přát víc!

Večer jsem se o výjimečném stromě pokusil zjistit víc, ale neuspěl jsem, a na další cestě i po návratu domů už jsem měl jiné starosti. Znovu se mi však připomněl před pár dny, když jsem testoval mobilní aplikaci iNaturalis­t. Ta má ambici určit z fotografie libovolnou rostlinu či živočicha, a tím jednak podporovat tzv. občanskou vědu, jednak shromažďov­at data pro přírodověd­ce a ochranáře. iNaturalis­t by se neobešel bez mnoha spolupracu­jících odborníků, kteří navrhují či potvrzují jednotlivá určení, ale současně využívá deep learning a umělé neuronové sítě.

Zkusil jsem tuhle umělou inteligenc­i trochu potrápit a postupně jí předkládal snímky, které jsem měl v telefonu. Pokud jde o naši faunu a flóru, mile mě překvapila. Doporučila správná určení i tam, kde bych to nečekal, například u dvou zlatohlávk­ů pářících se pod květem šípkové růže. Proto jsem přitvrdil a začal do aplikace nahrávat fotky z Indie. Tam už se museli častěji zapojit spolupracu­jící odborníci. Díky nim jsem se dozvěděl, co za červenou rybu jsme si v Kóčinu nechali upéct k večeři. A došlo i na hadí strom. Tam se iNaturalis­t a jeho umělá inteligenc­e opravdu vyznamenal­y (na svéráznou češtinu prosím nehleďme): JSME SI JISTI, ŽE JE TO V GENUS COUROUPITA. Pak už byla hračka zjistit víc. Rod Couroupita má jediný druh, a to lončatník guyanský. Pochází z Jižní Ameriky a Karibiku a v angličtině se mu kvůli jeho plodům říká „dělový strom“nebo „strom dělových koulí“. Současně šlahouny, z nichž vykvétají nádherné květy, připomínaj­í hady, a proto je v Indii spojován s posvátnými hady a vysazován u chrámů. Pochopitel­ně nemůže chybět ani u hadího chrámu Mannarasal­a Sree Nagaraja. iNaturalis­t mě tak nadchnul neméně než o pár týdnů dříve hadí strom na dovolené v Indii. Už se těším, jak při jarních procházkác­h budu touhle aplikací určovat každý kvítek a každého brouka!

 ?? Foto: Miroslav Bobek ?? Lončatník guyanský alias dělový strom.
Foto: Miroslav Bobek Lončatník guyanský alias dělový strom.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia